Парламентът ще разглежда днес предложението за удължаване на извънредното положение

141 години от обявяването на София за българска столица

Потенциална ваксина срещу COVID-19 е била тествана успешно върху мишки в САЩ

Европарламентът с извънредна пленарна сесия на 16 и 17 април

Заразените с коронавирус по света са над 1 милион

На 3 април 2020 да почерпят

Успехът е с Везните, упреци от колеги за Девите – Дневният хороскоп на Алена

Всички обичат Генерала

Почти 1 милион са заразените с коронавирус в света

Томислав Дончев: Ще има безвъзмездна помощ за най-засегнатите компании

Захариева: Нашите граждани очакват НАТО активно да се включи в борбата с коронавируса

Проф. Кантарджиев: Пикът на заразата се очаква в края на месеца, болните вече са 458

Военното командване на НАТО в Европа се включва в усилията срещу COVID-19

Кирилов определи като положително решението на ЕК да прекрати наказателни процедури

Мярката 60/40 върви към провал Схемата не работи при 100% спад на оборота

Ето откъде идват плодовете и зеленчуците на трапезата ни

Испания, Италия и Полша са най-големите производители на плодове и зеленчуци в ЕС, показват данни на Евростат.

Към 2016 г. една трета от производствените площи за плодове на територията на Евросъюза се намират в Испания – 942 000 хектара. Италия пък е най-крупният производител на зеленчуци – 420 000 хектара, или близо една пета от площите в целия ЕС.

Най-произвежданият плод в Европа са ябълките с 12,5 милиона тона за година (или 25 кг на всеки европеец), а там Полша е номер едно – над една от всеки 4 ябълки на пазара идват от централноевропейската държава. Полша също така е основен производител на череши (29,3%).

Една трета от ягодите на европейския пазар са с произход от Испания (31,6%).

Италия, Испания и Гърция заедно произвеждат 91% от всички праскови в общността.

fruiten3x-100

Най-разпространеният зеленчук в ЕС са доматите. През 2016 г. добивът на тази култура възлиза на 18,5 млн. тона, което прави по 36 кг на всеки европеец. Италия (35,5%) и Испания (28,2%) осигуряват почти две трети от него.

Две от всеки три краставици на пазара идват от три държави: Испания (28,2%), Полша (20,4%) и Холандия (16,5%).

Най-големите производители на тиквички са Испания (38,1%) и Италия (36,3%).

vegetablesen3x-100

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Nai vkusnite I hranitelni/polezni plodove I zelenchuci sa ot gradinite na baba.

  2. статията е хубава, но редакторите пропускат момента, за вносните плодове и зеленчуци… турция, мароко и пр. държави, които също внасят и то по много.

  3. всички вносни плодове и зеленчици са пълен боклук, нямат никакъв вкус. ябълките са перфектни на външен вид, но отвътре гнили, доматите с дебела ципа и гумени, чушките се смиват при печене. гръцките кайсии са абсолютен киселоч. българските плодове и зеленчуци може да нямат търговски вид, но са ненадминати на вкус. ще ги познаеъе на пазара по това, че са по-невзрачни, неугледни, но пък много вкусни. ако изибщо ги има на пазара, по супермаркетите предпочитат да зареждат вносни боклуци.

    1. Зависи от къде и какъв сорт се внася. При нас се внасят боклуци от Турция и Гърция и се набляга на евтионото и за това и вкусът е такъв. Лошо е, че хора като теб нямат база за сравнение. А българското зависи от кои и какво се купува също като при вноса. Ще намериш и хубаво и лошо. Като правим уговорката, че при нас няма контрол и може за 30 стотинки да е много хубаво, а за 6 лева да е боклук. Ние не произвеждаме и в големи размери, че да сме фактор. В крайна сметка хората произвеждат заради печалбата.

      1. Е, аз мога да сравнявам и съм съгласен в голяма част с горното изявление.

      2. „За печалбата“
        Като холандските демократи с фипронил… ценности.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.