Ефективна присъда за нападател на спешни медици в Омуртаг

Снимка: Архив

Екипът на Спешна помощ бил нападнат заради отказ да изтегли колата на хулиганите

За 3 години зад решетките влиза 24-годишен мъж от Омуртаг, който в съучастие с приятел нападна и би екип на Спешна помощ, отказал да изтегли закъсалата кола на мъжете в преспите.

Както Труд” съобщи, нападението стана към 1,30 часа на 5 февруари тази година на улица в ромската махала в Омуртаг.  Тогава линейка тръгнала към адрес на диабетичка, която била припаднала. Специализираният автомобил не успял да навлезе в улиците, които все още били заринати от преспи. Фелдшерът и шофьорът на линейката отишли пешком до къщата на жената и оказали помощ. Взели и носилка, но се наложило, след като болната се съвзела, да я отведат до линейката. По пътя обратно попаднали на Йордан Й. (24г.) и приятеля му Стелиян И. (35г.), които били забили колата си в преспите. Двамата настояли екипът на Спешна помощ да изтеглят автомобила им от снега. Шофьорът и фелдшерът отказали, защото трябвало да откарат болната и били на смяна. Тогава закъсалите ги подгонили, застигнали и съборили с удари на снега. Заплашвали ги с острие и ги псували.

„Медикът получил контузия в гръдния кош и последвало посттравматично стресово разстройство, хипертонична криза, силна тревожност, а шофьорът на линейката – черепно-мозъчна травма с краткотрайна загуба на съзнанието и други. Нападнатите мъже успели да се заключат в линейката, докато чакат пациентката и помощ, поискана с обаждане на спешния телефон”, припомниха от Апелативна прокуратура във Варна след произнасяне на присъдите на хулиганите във вторник от Районния съд в Омуртаг.

Йордан получава 1 година ефективно. Съдът обаче привежда в изпълнение и 2-годишна  условна присъда, в чиито изпитателен срок той нападнал медицинските служители. Така влиза в затвора за общо 3 години. Съучастникът му Стелиян е освободен от наказателна отговорност и трябва да плати глоба от 2000 лв. Всеки от тях дължи по 2500 лв. съответно на фелдшера и на шофьора на линейката   за причинените неимуществени вреди, болки и страдания.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Търговище.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право