Жан-Клод Юнкер: Европа не диша с двата си бели дроба - източния и западния

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес в Букурещ, че има усещането, че "Европа започва да остава без дъх, защото не диша с двата си бели дроба - източния и западния".

"Това, което правите тук, е точно в духа на това, което се опитва да направи Европейският съюз", заяви днес Юнкер в рамките на срещата на инициативата "Три морета", съобщиха Аджерпрес и Медиафакс. "Европа трябва да диша с два дроба, един от изток и един от запад. Ако това не се случва, ще остане без дъх, и аз имам усещането, че нашият Съюз започва да остава без дъх. Затова трябва да поставим акцент повече от всякога върху ценностите на сътрудничеството и да използваме общ език за изтока и запада".

Председателят на ЕК изтъкна, че "европейската свързаност е от изключителна важност". "Подкрепяме тази инициатива и ви окуражаваме да отваряте нови пътища на комуникация между двата дроба на континента, както и на север и юг, защото само така ще можем да осъществим един проект, който е скъп за всички европейци."

Юнкер посочи, че ЕС отпуска пари за развитие на транспортната инфраструктура и за снабдяването с енергия и природен газ.

"Имаме 150 милиарда евро за инвестиции между двете морета - Адриатическо и Черно море. Трябва да се възползваме. Г-жа (еврокомисарят за регионалната политика) Корина Крецу отговаря за това. Имаме 2,5 милиарда евро отпуснати само за инфраструктурата, най-вече във вашия регион. Също така за снабдяване с енергия и природен газ. Тези проекти трябва да бъдат насърчавани. Включително газопровода между Австрия, България, Унгария и Румъния (БРУА)", посочи председателят на ЕК.

Юнкер обаче подчерта, че "съблюдаването на правовата държава е изключително важно: инвестициите нямат смисъл, ако липсва уважение към правовата държава".

"Когато се говори за правова държава, често се чува кихане в залата", добави още председателят на ЕК.

Коментари

Задължително поле