"Жар театър" ще представи ефектно ода за защитниците

На 23 септември, в 19:30 часа, кметът на Община Ямбол Валентин Ревански официално ще открие възстановената северна стена, а малко след това присъстващите ще могат да видят огнения спектакъл

Огнен спектакъл в Средновековната крепост на Ямбол

Обсадата е била през 1373 г.

Формацията за невербален театър и пантомима – "Жар театър", посвети свой спектакъл на Средновековната ямболска крепост, която се намира в Градския парк. Постановката - „1373. Ода за защитниците на крепостта“, ще бъде представена на 23 септември, когато ще бъде и официалното откриване на възстановената северна стена на укреплението, защитавало града векове наред.

Преди малко повече от година, със средства от дарители и с помощта на общинските предприятия, кметството предприе мерки за реставриране на северната стена. Тя е единственият оцелял до днес археологически паметник на територията на града от Средновековието, и е културна ценност от национално значение. 

Проектът е изработен от архитект Милена Каменова и дарен от нея за Ямбол.  Ремонтните дейности са включвали  надзиждане, възстановяване на кръглата кула, художествено осветление и др.

С изпълнението на "Жар театър", зрителите ще имат възможността да се насладят на огнени костюми, кукли, картини, атракциони – всичко това, вплетено в театралния разказ за продължителната и кръвопролитна обсада от османските завоеватели. 

Ямболската крепост е първата на Балканския полуостров, която оказва организирана и упорита съпротива на османските завоеватели. Крепостта е превзета след продължителна и кръвопролитна обсада през 1373 година, когато се разпространява епидемия. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони