Жените взимат с 26,5% по-ниска пенсия от мъжете

Най-голяма е разликата в пенсиите на двата пола в Люксембург.

Най-малка е разликата в Естония

Жените у нас взимат с 26,5% по-ниски пенсии от мъжете. Това показват данните на Евростат за 2018 г. Най-голяма разлика във възнагражденията на двата пола има през 2012 г., когато дамите са получавали с близо 35% по-малко пари от силния пол.

Средно в Европейския съюз мъжете на възраст над 65 години получават пенсия, която е средно с 30% по-висока от тази на жените.

Най-голямата е разликата в заплащането в Люксембург, където жените на възраст над 65 години получават 43% по-ниска пенсия от мъжете. Следват Малта - с 42% разлика, Холандия - 40%, Австрия - 39%, Кипър - 38% и Германия - 37%.

От друга страна, най-малките разлики в пенсионния доход между жените и мъжете са в Естония - едва един процент, Дания - 7%, Словакия - 8%, Чехия - 13% и Унгария - 16%.

В сравнение с 2010 г. разликата в пенсиите по пол е намаляла в повечето държави-членки на ЕС. 15 на сто от пенсионерите в ЕС са в риск от бедност през 2018 г. В четири държави обаче този процент е много по-голям. Това са Естония и Латвия, където всеки втори е заплашен от бедност, Литва - 41% и България - всеки трети човек над 65 години, посочва още Евростат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари