Жестоки забрани за английските фенове

МОСКВА – Руската полиция отправи сериозна заплаха към всички агитки, които ще дойдат догодина на финалите на световното първенство. На първо място са посочени англичаните, които редовно се забъркват в неприятности. Преди година руски и британски фенове се биха на воля из Марсилия, като оставяха руини след себе си.

Организационният комитет на Мондиал 2018 обяви по време на Купата на конфедерациите, че „толерантността към хулиганите ще е нулева”. Няма да се позволява на големи групи да окупират барове. Първите, които усетиха строгите мерки, бяха чилийците. Трийсетина фена опитаха да изпеят националния химн в центъра на Москва и бяха веднага спрени от полицейски патрули.

Руският департамент за спорт и туризъм обясни чилийската ситуация - сигурността е на първо място сред приоритетите. А англичаните ще бъдат многократно повече догодина. Но в Русия тях явно ги очакват с вече написано домашно.

Russian policemen stand outside the Kazan Arena stadium in Kazan, Russia, on June 15, 2017 ahead of the 2017 FIFA Confederations Cup football tournament. / AFP PHOTO / Yuri CORTEZ

Феновете от Острова ще имат сериозен проблем и при пътуването без билети, което отдавна се е превърнало в традиция. Хиляди привърженици на „трите лъва” обичат да са в града на мача с ясното съзнание, че няма да влязат на стадиона. Русия обаче въведе правилото за паспорт на фена. Всеки човек на Купата на конфедерациите и Мондиал 2018 със специална акредитация, която трябва да носи на врата си. Паспортна снимка, рожденна дата и други данни за фена са задължителна част от билета. И без въпросния документ не може да се получи руска виза за футболните първенства.

Домакините започнаха драконовските мерки за сигурност от себе си. Над 300 известни руски хулигани са с иззети паспорти и не могат да ходят по мачове. Най-големият проблем на властите е как ще спрат гостите от Англия да пеят химна „Господи, пази кралицата”, който редовно оглася всяко кътче, където играят „трите лъва”.Ситуацията със сигурност ще е по-сложна от тази с чилийците, но руските спецназовци афишират готовност за тотална доминация.Има и скрита интрига – на Албиона не са забравили, че именно Русия победи родината им в битката за домакинството на Мондиал 2018.

В името на това да се покаже като перфектен организатор Москва направи специална спирка на метрото, която спира на стадион „Спартак” – столичната арена за Купата на конфедерациите. Общественият транспорт в града се е приближил до перфетността.Журналисти с десетилетен опит констатират, че никога не е имало по-лесно излизане от стадиона за феновете. За целта допринасят и безкрайните влакове в метрото, които вървят на всяка 1 минута след мачовете Единственото оплакване на гостите е, че в метростанциите пише само на кирилица, която е напълно непозната за голямата част от гостуващите фенове. Но пък доброволцитеза Купата на конфедерациите са на всеки ъгъл и компенсират малкия пропуск. А исе очаква за световното след 12 месеца този недостатък дае отстранен.

Догодина основният стадион за мондиала ще е 80-хилядният „Лужники”. Официалното му откриване ще е през ноември. Теренът на арената вече няма да е изкуствен, а ще бъде сложена най-модерната трева, която издържа и на суровата руска зима.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят