Живеем в криворазбрана балканска махала

Тайно финансиране и парадоксална дипломация отнесе главата на министър Кодзиас

Македонският въпрос се превърна в театрална сцена

Гърция е страна, която няма да спре да изненадва с парадоксите си, независимо от сферата, в която се случват. Тайно финансиране, официално заложено в гръцкия бюджет, и политически капризи обезглавиха архитекта на Преспанското споразумение Никос Кодзиас, но пък бетонира министерското кресло на дяснопопулисткия министър на отбраната Панос Каменос, който от момента на подписването на договора заяви, че ще гласува „против“ в парламента. Парадоксално, но факт!

Проследявайки церемонията, на която бившият вече министър на външните работи Никос Кодзиас предаде щафетата на премиера Алексис Ципрас в прегръдки, целувки и похвали един за друг, определено се възхитих от византийското хладнокръвие, наследено от гръцката политическа система.

Никос Кодзиас предизвика политическа криза в правителството на Алексис Ципрас с оставката си и причината за това бе, че не получи подкрепа от министър-председателя в словесен конфликт, избухнал с министъра на отбраната. И въпреки изказаните тежки думи при подаване на оставката, на официалната церемония Ципрас и Кодзиас демонстрираха отношения на добри и любящи приятели. Стигна се до там, че министър Кодзиас заяви,че си тръгва щастлив от поста. „Премиерът и редица министри направиха своя избор, след което аз направих моя избор“, написа той в Туитър.

Алексис Ципрас е лидер на лявата партия СИРИЗА, на която голяма част от членовете и симпатизанти са твърди комунисти. Ето защо и партията до 2010 г., когато избухна кризата, никога не е надхвърляла 3%. Социалният и политически земетръс обаче, предизвикан от икономическата криза в страната, разби старите управляващи партии и подари зашеметяваща победа от 35% на Алексис Ципрас по време на изборите през 2015 г. Поради липсата обаче на мнозинство от 151 депутати, необходими за формиране на правителство, той бе принуден да се коалира с крайнодесния лидер Панос Каменос, чиято партия „Независими гърци“ получи 3,65%. И така новото правителство бе сформирано от „ляво-дясно“ политическо пространство, което изненада и Европа. Пореден парадокс.

Впоследствие премиерът Ципрас изпълни мечтата на коалиционния си партньор като му повери министерството на отбраната. Министър Каменос винаги е демонстрирал, че се чувства удобно във военни дрехи и ботуши, харесва му да пилотира хеликоптери и да наблюдава с бинокъл военните учения на артилерия и авиация, както и да предизвиква турците със своеволни планове за разширяване на региона.

Никос Кодзиас, който до скоро управляваше външното министерство, е стар член на Централния комитет на Комунистическата партия, идеологически лидер написал книга в полза на диктатурата на генерал Ярузелски в Полша. Обвинен за сталинист и сътрудник на тайната полиция на ЩАЗИ в Източна Германия. Обвинения, които разбира се, отрича. От краен проруски се превърна в проамерикански привърженик и бе главен герой на неотдавнашното експулсиране на двама руски дипломати от гръцка територия, което предизвика гнева на Москва.

Той изигра своята ключова роля по Македонския въпрос, но се намери извън министерството на външните работи в деня, когато македонският премиер Зоран Заев успя да осигури гласовете, необходими за изпълнение на споразумението от Преспа.

Премиерът Ципрас и външният министър Кодзиас подписаха и подкрепиха споразумението от Преспа независимо, че 75% от гръцкия народ не бе съгласен с това споразумение. Министърът на отбраната и правителствен партньор Панос Каменос открито заяви, че не подкрепя споразумението и заплаши, че ако се стигне до ратификация в гръцкия парламент, ще напусне коалицията и правителството ще падне. Въпреки това, докато споразумението влезе в гръцкия парламент, двамата коалиционни партньори продължават хармонично да управляват, като че нищо не се случва.

Преди две седмици военният министър бе на официално посещение в Америка. Там не само предложи четири нови военни бази на американците без да е попитал някой в Гърция, но и презентира собствен план за заобикаляне на споразумението от Преспа със създаване на балканско НАТО. Предложение, което е в разрез с официалната гръцка политика, подкрепяща споразумението от Преспа.

Това бе и капката, която преля в отношенията между военния министър Панос Каменос и бившия вече външен министър Никос Кодзиас.

На заседание на министерския съвет избухна конфликт между двамата държавници, като Кодзиас атакува Каменос, че предложеното в Америка е неприемливо, подкопава официалната политика на македонското правителство, дава аргументи на ВМРО и че не е работа на министъра на отбраната да води външна политика. Сблъсъкът между двамата политици ескалира и в рамките на около половин час премиерът и всички министри станаха свидетели на произнесени тежки думи и от двамата.

„Аз няма да търпя обиди. Напускам поста и завеждам дело срещу господин Каменос“, каза Кодзиас.

В словесния сблъсък министър Каменос обвини министър Кодзиас и за несправедливо управление на известните „тайни финансови фондове“.

Тайните фондове са стар грях на гръцката политическа система. Всяка година бюджетът осигурява няколко десетки милиони евро, които се разпределят между три министерства (външно, военно и вътрешно), които се управляват от министрите, без да се дава никаква сметка за тези пари. Изразходват се без документи, без да се контролира и къде отиват. Общото оправдание за харченето им е „да подкрепят националните интереси на Гърция“. Известно е, че с тези пари гърците финансират политически фигури, журналисти или медии от трети държави, които обикновено извършват различни „поръчки“, които не могат да се финансират официално. И тези пари не са никак малко.

Преди кризата през 2007 година бяха 160 милиона. След кризата драстично сумата намаля, като през 2016 година падна на около 50 милиона, част от които бяха насочени към православните патриарси по целия свят, които обективно провеждат политика в полза на Гърция.

По време на кавгата министър Каменос обвини министър Кодзиас, че е използвал тези тайни фондове, за да го удари с публикации чрез гръцки вестници и да популяризира споразумението от Преспа на Балканите, заедно с Джордж Сорос. „Този документ е национално предателство. Той е изработен от слуга на американския спекулант, който успя да изманипулира премиера Алексис Ципрас“, каза Каменос. Кодзиас отвърна ядосано, че Каменос управлява собствените си тайни финанси с непрозрачност.

Именно този скандал между двамата министри за тайните парични фондове в Македонския казус доведоха до оставката на министър Кодзиас, който в рамките на Министерския съвет очакваше подкрепа от премиера Ципрас, която така и не получи. И да искаше премиерът Ципрас не можеше да го подкрепи, тъй като правителственото му мнозинство зависи от седемте депутати на коалиционния му партньор Каменос. Ако беше подкрепил министър Кодзиас, правителството щеше да падне.

Така се стигна до гръцкия парадокс: Ципрас да изгони министъра, който е разработил споразумението от Преспа, което самият той като министър-председател страстно подкрепя, и да задържи министъра, който не е съгласен със сделката и заплашва, че ще разтърси правителството веднага щом сделката влезе в парламента. И така г-н Кодзиас загуби битката при сблъска си с военния министър Панос Каменос.

Щом като стана ясно, че македонският премиер Зоран Заев е осигурил 80-те депутати, необходими за ускоряване на споразумението от Преспа, премиерът Ципрас приветства тази голяма стъпка на приятелство между двата народа за стабилността в региона. В същото време министър Каменос контрира в собствено изявление, като заяви, че това е срам, защото депутати от македонската опозиция са купени с 2 милиона евро, за да гласуват. „Кой би си помислил, че в Европа на ценностите и демокрацията, този, който не гласува, както му е наредено, ще отиде в затвора, а този, който се покорява на заповедите, получава бонус от 2 милиона евро черни пари. Срам!“ – написа Каменос.

Отговори му правителственият говорител на премиера Зоран Заев, предупреждавайки го, че разпространява fake news. Съответно говорителят на гръцкото правителство не защити министъра си за атаката, която получи от македонския говорител.

В крайна сметка гръцкият премиер Алексис Ципрас закупи поредното си политическо време с оставката на външния министър Никос Кодзиас, като заяви, че неговото правителство все още има подкрепата на мнозинството от депутатите и изключи вероятността за предсрочни избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари