30 г. затвор при строг режим за убийство с особена жестокост

Осъдиха бивш служител на ДАИ за подкуп

Условна присъда и глоба за пиян моторист, карал с чужди номера

Обявиха Тер Щеген за светец

Изписват най-малкия пациент на 4 месеца с морбили от болница „Св. Анна“ в София

Откраднаха 1 тон кабел за високо напрежение

Задържаха млад мъж за продажбата на 1 тон краден ечемик

Парламентарната правна комисия прие правила за избор на нова ЦИК

32 са вече случаите на морбили в страната

Осъдиха двама роми, затрили самотник по идея на лихвар Убийци и подбудител си признаха вината, за да получат по-леки наказания

Правната комисия отложи гласуването за връщане прага на преференциите на 7%

Свищовският състезател Ясен Тодоров с бронзов медал от Държавно първенство по киокушин карате

Футболен шахмат на „Анфийлд“

Банско се представя като топ фестивална дестинация на две изложения

Специалисти от Дневния център за деца с увреждания в Свищов провеждат обучение на педагози от забавачките

Жилищата във Варна поскъпнаха с 8-10%

Цените на жилища във Варна нараснаха през първото тримесечие на годината с между 8% и 10% спрямо началото на 2017 г., сочат данните на Имотека. „Поскъпването на имотите във Варна е умерено, следвайки движението на цените в по-големите градове в страната. С подобряването на баланса между търсенето и предлагането цените ще станат още по-устойчиви. Очакваме през 2018 г. да се реализират значителен брой жилищни проекти, с които да се задоволи част от търсенето на пазара“, посочва Делян Димитров, регионален мениджър на Имотека във Варна.

За първото тримесечие на 2018 г. средната цена за квадратен метър във Варна е 827 евро. Година по-рано средната стойност е била 761 евро, или с 66 евро по-ниска. Най-сериозно покачване има в централните райони, където интересът на купувачите е най-висок, а предлагането по-ограничено.

„Пазарът на жилища в цялата страна се движи нагоре и тази тенденция се усеща най-вече в големите градове. Достъпните кредити продължават да активизират клиентите, които дълго време са отлагали покупка, а растящите доходи им дават увереност, че ще могат да изплащат дългосрочно заемите си“, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека.

40% от покупките стават за под 30 дни

Активността на пазара се забелязва и по скоростта на покупка на жилище във Варна. Близо 65% от купувачите намират търсения имот в рамките на месец, а около 40% от покупките на жилища се реализират за по-малко от 30 дни. Най-много покупко-продажби – 40%, са осъществени без отстъпка от цената на имота, докато други 25% от сделките са реализирани с коментар по цената между 1000 и 5000 евро. Отстъпките под 1000 евро представляват 21% от всичките покупки на имоти в града. „Продавачите стават все по-добре ориентирани и запознати със състоянието на пазара, заради което повечето предлагани имоти са на разумни цени и не се наблюдава сериозно разминаване между очакванията на двете страни“, заяви Делян Димитров, регионален мениджър на Имотека във Варна.

Купувачите във Варна най-често са на възраст между 30 и 50 години. Обикновено това са семейства с деца, които търсят дом. Покупките на чужденци в морския град заемат незначителен дял, като интересът е предимно на руснаци.

„Сделките с цел инвестиция бележат сериозен ръст спрямо началото на 2017 г. – 26% от клиентите на компанията купуват имот, който да отдават под наем. Този показател ще нараства и ще се задържи и през 2018 г. с оглед на добрия туристически сезон през изминалата година и положителните очаквания за предстоящия летен сезон“, уточнява Делян Димитров.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.