Първи заразен с коронавирус в Швейцария

Съвместно заседание на правителствата на България и на Гърция ще се проведе утре в Александруполис

Блокираната българка в хотел в Тенерифе: Не ни разрешават да излизаме

До 10 000 лв. ще струват на общините всеки километър път без винетка

Унищожиха невзривен боеприпас, открит край Ямбол

ВАР още от старта на идния сезон

Осъдиха 80-годишна варненка за телефонни измами Баба Веселинка паднала в капана след опит да прибере пари от прокурор

Стопанската академия е единственото българско висше училище със сертификат от Европейската комисия Той е за магистърска програма по митнически контрол

Президентът Радев: От правителството зависи въвеждането на еврото да бъде с икономическа и социална интеграция

Превозвачите връщат наети устройства за тола след три месеца Прекратяват контактите по-рано при промяна в собствеността на камиона или автобуса

Външно потвърди: Българско семейство е под карантина в хотел в Тенерифе, в контакт с тях сме

8 ученици от Кърджали се прибират по спешност от Италия заради коронавируса

Българска асоциация на заведенията опроверга Борис Бонев за незаконно строителство на „Витошка“

Никол Шерцингер във фатално черно

Варна влиза в онлайн платформа за българите в чужбина

Жилищата във Варна поскъпнаха с 8-10%

Цените на жилища във Варна нараснаха през първото тримесечие на годината с между 8% и 10% спрямо началото на 2017 г., сочат данните на Имотека. „Поскъпването на имотите във Варна е умерено, следвайки движението на цените в по-големите градове в страната. С подобряването на баланса между търсенето и предлагането цените ще станат още по-устойчиви. Очакваме през 2018 г. да се реализират значителен брой жилищни проекти, с които да се задоволи част от търсенето на пазара“, посочва Делян Димитров, регионален мениджър на Имотека във Варна.

За първото тримесечие на 2018 г. средната цена за квадратен метър във Варна е 827 евро. Година по-рано средната стойност е била 761 евро, или с 66 евро по-ниска. Най-сериозно покачване има в централните райони, където интересът на купувачите е най-висок, а предлагането по-ограничено.

„Пазарът на жилища в цялата страна се движи нагоре и тази тенденция се усеща най-вече в големите градове. Достъпните кредити продължават да активизират клиентите, които дълго време са отлагали покупка, а растящите доходи им дават увереност, че ще могат да изплащат дългосрочно заемите си“, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека.

40% от покупките стават за под 30 дни

Активността на пазара се забелязва и по скоростта на покупка на жилище във Варна. Близо 65% от купувачите намират търсения имот в рамките на месец, а около 40% от покупките на жилища се реализират за по-малко от 30 дни. Най-много покупко-продажби – 40%, са осъществени без отстъпка от цената на имота, докато други 25% от сделките са реализирани с коментар по цената между 1000 и 5000 евро. Отстъпките под 1000 евро представляват 21% от всичките покупки на имоти в града. „Продавачите стават все по-добре ориентирани и запознати със състоянието на пазара, заради което повечето предлагани имоти са на разумни цени и не се наблюдава сериозно разминаване между очакванията на двете страни“, заяви Делян Димитров, регионален мениджър на Имотека във Варна.

Купувачите във Варна най-често са на възраст между 30 и 50 години. Обикновено това са семейства с деца, които търсят дом. Покупките на чужденци в морския град заемат незначителен дял, като интересът е предимно на руснаци.

„Сделките с цел инвестиция бележат сериозен ръст спрямо началото на 2017 г. – 26% от клиентите на компанията купуват имот, който да отдават под наем. Този показател ще нараства и ще се задържи и през 2018 г. с оглед на добрия туристически сезон през изминалата година и положителните очаквания за предстоящия летен сезон“, уточнява Делян Димитров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.