Жилищата в Банско по 400 евро за кв. метър

Снимка: Архив

Чужденци са 50% от купувачите

От две години има позитивна тенденция в курорта

Регистрират 3,4% ръст на продажбите през 2019 г.

Позитивна тенденция на пазара на имоти в зимния ни курорт Банско през последните две години, отчитат брокери. Цената на жилищата в курорта достигна 400 евро за кв. метър през първите девет месеца на годината. Тя е нараснала със 100 евро за кв. метър за периода 2017-2019 г., стана ясно на конференция в София, на която участваха водещи брокери от цялата страна.

Българите имат 50% дал от купувачите на имоти в Банско и Слънчев бряг, а в Боровец и Пампорово пазарът се движи изцяло от българи, обявиха експертите. Но заради засиления интерес от купувачи, както от България, така и от Русия, Израел и Украйна, предлагането се изчерпва, тъй като няма нови проекти в изпълнение. Според Полина Стойкова, управител на голяма компания за имоти, в зимния курорт може да се намери жилище за 10 хил. евро, но цената много зависи от това къде се намира.

Банско е рекордьор по сделки в сравнение с другите ни зимни курорти и в града регистрират 3,4% ръст на продажбите на имоти през 2019 г. в сравнение с 2018 г. От около 1220 сделки през миналата година те нарастват до близо 1260 през настоящата. В Боровец сделките са доста по-малко, заради твърде ограниченото предлагане на жилища за продажба - 750 през 2019 г., в сравнение с 610 през 2018 г., а цените там са сходни, като при другите курорти - малко под 400 евро за кв. метър. В Пампорово отчитат най-малко сделки - общо 500.

В София цените на жилищата остават около 1100 евро за кв. метър, каза Стойкова и допълни, че превес в сделките имат имотите ново строителство. 55% от хората без жилище планират да закупят свой дом, като от тях половината смятат да ползват ипотечен кредит, показва анализ на една от банките. При финансирането се отчита 10% ръст на средния размер на кредита, като най-често заем взимат за тристайни апартаменти над 90 кв. метра.

Коментари

Задължително поле