Жилищата в САЩ поскъпнаха с 20%

Финикс оглави класация за поскъпване на жилищните имоти в САЩ.

В рамките на една година

Финикс е №1 с над 30%

Цените на жилищата в САЩ са нараснали с близо 20% за една година, съобщават международните агенции.

Това е най-голямото повишение на цените на имотите за последните над 30 години. Основните причини са е поскъпването на строителните материали и нарасналото търсене на имоти с напредването на ваксинационната кампания в САЩ.

В началото на пандемията много американци се насочиха към покрайнините на големите градове и към имоти в курортите. Сега, с увеличаването на броя на ваксинираните, интересът на купувачите отново е насочен към градовете. Въпреки че много хора продължават да работят от дома си, те предпочитат да се върнат в градовете, където има културен живот, където са приятелите им, а и където се намира офисът на фирмата към която работят. Търсенето е насочени предимно към жилища с голяма площ.

Същевременно заради поскъпването на строителните материали има недостиг на предлагане на нови имоти. Това води до бързо покачване на цените, а имотите стават недостъпни за част от населението. На първо място по ръст на цените на жилищните имоти в рамките на година е Финикс с увеличение от 32,4%. На следващите места в класацията са Ню Йорк (17,8%), Бостън (18,7%), Далас (23,7%), Сиатъл (25,5%) и Денвър (21,3%).

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти