Ротари клуб дари на Община Велико Търново проект за възстановяване на емблематичната зала във Военния клуб Театралният салон изгоря при пожар преди 5 години и от тогава е неизползваем

Правителственият „Фалкон“ с премиера Борисов на борда приземен ръчно на летище София

Търговец на гласове наказан с 11 месеца затвор условно

Велико Търново влезе като дестинация в каталозите на най-големия румънски туроператор

Деси Слава откровено за следродилната депресия Трябваше да отмине по-бързо, признава певицата

7 водещи архитектурни бюра подадоха проекти за реконструкция на пл. „Св. Неделя“

Руски военни се разположиха в американска база в Сирия (ВИДЕО)

Вандали откраднаха бастуна на Пенчо Славейков в центъра на столицата

Стефан Данаилов излезе от комата

Задържаха крадец на бебешка количка от жилищен вход

Владислав Горанов: Проблемът с фалшивите болнични не е само в България

Невиждани снимки на Андреа без фотошоп

Съдът в Перник разпореди повторно броене на бюлетините за общински съветници

Стефан на Гала с равносметка за последната година

Борис Джонсън няма да удължава транзитния период след Брекзит

Жилищата в София поскъпнаха с 40% Общото увеличение на цените за страната е с близо 30%

В София жилищата поскъпват най-бързо – с близо 40% за период от три години.

Русе влиза в челната тройка

Жилищата в София поскъпнаха с 40% за период от близо три години. Цените на апартаментите ново строителство в столицата през първото тримесечие на годината са с 36,4% по-високи спрямо 2015 г., сочат данните на Националния статистически институт. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е малко по-голямо – с 40,7%. Всичко това отрежда на столицата първото място в класацията на градовете с най-бързо покачващи се цени на жилищата. Като за такъв дълъг период от време при поскъпването на новите и старите апартаменти в София има най-малка разлика спрямо останалите градове с над 120 хил. жители. Това показва, че сериозно търсене има както на ново строителство, така и на съществуващи жилища.

Пловдив е на първо място по покачване на цените на новите апартаменти – с 42,71%.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите с 36,61% за период от близо три години. За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Ако погледнем данните само за новите апартаменти, Пловдив е абсолютен рекордьор с нарастване на цените с 42,71% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради също значително поскъпват, макар и с доста по-бавни темпове от новото строителство – с 33,16%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Русе, Стара Загора и Варна, където средното нарастване на цените за тригодишния период е с почти едни и същи темпове – около 29%. Все пак с малка преднина на трето място е Русе (+29,48%), следван от Стара Загора (+28,98%), и Варна (+28,78%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с 30,92% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко – с 19,22%. В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство – с 38,64%, като в този сегмент от пазара градът изпревара дори София и се нарежда на второ място след Пловдив. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство – дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да поскъпнат повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно – с 25,73%.

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 23,90% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е доста по-голямо – с 31,71%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно със 17,08% спрямо 2015 г., сочат данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 13,94%, но при жилищата в съществуващите сгради повишението на цените е доста по-голямо – с 20,34%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 29,45% като при движението на цените на новото и старото строителство няма почти никаква разлика.

 

По-често избират апартаменти в строеж

В Пловдив дават до 50 хил. евро

Финансират цялата сделка само със заеми

Купувачите на имоти все по-често избират жилище, което е на етап “в стоеж”.

Все по-често купувачите на имоти търсят банково финансиране за 100% от стойността на сделката, а наред с това нарастват покупките на жилища “в стоеж”. Понякога ипотечен кредит се комбинира с потребителски, за да бъде осигурена необходимата сума за покупка.

Увеличава се броят на хората, които осъзнават преимуществата на покупката на апартаменти ново строителство и то на етап “в стоеж”. Сред предимствата са по-ниска цена и гъвкава схема на плащане, коментираха брокери на имоти. Освен това, при покупката на ново строителство на по-ранен етап, новите собственици имат и шанса да избират етажа и изложението, т.е. да закупят именно жилище, с такова разпределение, за което са си мечтали.

Повечето млади семейства в София нямат достатъчно спестени пари за покупка на жилище. Затова за тях покупката на зелено е много добра възможност да се сдобият със собствен дом.

В Пловдив пък търсенията за покупка на апартаменти в строеж формират около 1/3 от общите запитвания на купувачите, коментираха брокери на имоти. Бюджетът на клиентите в Пловдив най-честия случай е до 50 хил. евро, като банковото финансиране е основният източник на средства. Банките предлагат еднакви лихвени равнища по жилищните кредити, както за покупка на готов апартамент, така и за сделка “на зелено”. За финансовите институции не е пречка да финансират имот, който няма Aкт-16. Но е важно потребителите да имат добра кредитна история, строителната компания също да е с добро име, да е надеждна и не на последно място – сградата да е получила Акт-14. Когато се финансира покупката на имот с Акт-14, усвояването на кредита става на части. В повечето случаи схемата е индивидуална, договорена с банката и строителя. Финансиране най-често може да се получи за до 80-85% от стойността на имота в завършен вид. Покупката на зелено чрез кредит е все по-често търсена и добра възможност за придобиване на жилище.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.