На 7 април 2020 да почерпят

Телците да проявят търпение, Водолеите стабилизират финансите си – Дневният хороскоп на Алена

Стилиян Петров: До няколко месеца ще обявя дали се кандиратирам за президент на БФС

Коронавирусът – тор за графоманията Сред мераклиите за слава преобладават неразбрани поети

Улица в Ню Йорк е №1 по сделки с луксозни имоти Средната цена е 38,5 млн. долара

Строят апартаменти за възрастни хора

Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 10 000

Коронавирусът предпочита мъжете

Франция съобщи за още 833 смъртни случая от Covid-19

Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Жилищата в София са най-достъпни от 10 години Най-често дават 90 хил. евро за нов дом

Още в началото на 2019 г. имотният пазар в София превключи на по-висока скорост и тази тенденция се запазва и до момента.

Средната цена на база реално сключени продажби е 1088 евро/кв. м

Купуваме кв. метър с 1,23 заплати

Жилищата в София са най-достъпни за купувачите за последните 10 години. Показателят за достъпност на цените показва колко месечни заплати са необходими за покупката на 1 кв. м. Средната цена на апартаментите в столицата през 3-то тримесечие на 2019 г. на база реално сключени сделки е 1088 евро/кв. м, сочат данни на компания за недвижими имоти. Така за покупката на 1 кв. м жилищна площ са необходими 1,23 средни заплати за София, показват изчисленията. Това е най-ниската стойност, измерена през последните 10 години, следователно през 2019 г. имотите в София са най-достъпни за купувачите. Това се дължи на по-бързия ръст на доходите спрямо цените на имотите. Коефициентът за достъпност е далеч под пиковата си стойност от 2008 г., когато се изискваха 3,5 месечни заплати за покупката на 1 кв. м жилищна площ в София.

“Още в началото на 2019 г. имотният пазар в София превключи на по-висока скорост и тази тенденция се запазва и до момента, като последното тримесечие на миналата година е особено силно за пазара”, обобщава тенденциите Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

Основните акценти на пазара за 2019 г. са увеличение на обемите продажби, рекордно добра достъпност на имотите, исторически най-ниски лихвени проценти по кредитите, нарастващи доходи и рекордно ниска безработица. Другите характерни черти на пазара са стабилизиране на обема на ново строителство и умерено нарастване на новоиздадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради, по-умерено нарастване на обема новоотпуснати жилищни кредити, тотален превес на новото строителство в предпочитанията на купувачите и разширяване на периметъра на търсене и на предлагане, което доведе до по-голяма активност във всички райони на София.

“В допълнение към стабилните цени, всички фактори, които влияят върху пазара, са със силно положително въздействие и резултатите от това са силен пазарен подем и положителни перспективи за развитие и през следващите години”, коментира Полина Стойкова.

Средната крайна покупна цена на жилищата в София е 89 307 евро, при 86 260 евро за същия период на миналата година. През последните няколко години средната покупна цена се движи около 90 хил. евро с изменения около тази сума в зависимост от това какъв тип жилища преобладават в покупките през даденото тримесечие.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.