Жилищата в страната нараснаха с над 100 хил.

Жилищата в София са над 620 хил., показват данни на НСИ.

За период от 10 години

Варна е на първо място по ръст на съществуващите къщи и апартаменти

4 млн. са домовете в страната

Общият брой на жилищата в страната за последните 10 години нараства с над 100 хил., или с 2,6%, и достига 4 млн., показват данни на Националния статистически институт. Но има голяма разлика между градовете и селата. Жилищата в градовете се увеличават с 3,6% до 2,67 млн., а в селата нарастват само с 0,8% и достигат 1,33 млн. Причината за това е по-активното строителство в големите градове. През последните години се повиши интересът и към селата. Много хора купуват селски къщи, но се насочват предимно към годни за обитаване имоти или нуждаещи се от малък ремонт.

Нараства интересът към селските къщи.

Най-активно е строителството в област Варна, показват данните на НСИ. За 10 години жилищата в морската област са нараснали с над 23,7 хил., или с 9,7% до близо 270 хил. На второ място е област Бургас, където съществуващите жилища са се увеличили с 21,7 хил., или с 8 на сто, и вече са близо 295 хил. Това е повече отколкото са жилищата в област Варна. Областите Варна и Бургас се развиват добре заради морето. През последните години все повече българи искат да имат дом близо до морето. Освен това добре се развива и туризмът. Всички това води до ръст на строителството.

На трето място по строителството на нови къщи и апартаменти е столицата. В София жилищата са нараснали с 12,1 хил. през последните 10 години и вече надминават 620 хил., показват данните на НСИ. Това е близо два пъти повече отколкото са апартаментите и къщите в областите Пловдив (330 хил.), Бургас и Варна.

На четвърто място по активно строителство се нарежда област Пловдив, където жилищата нарастват с над 10,5 хил., или с 3,3% за 10 години. Челната петица се допълва от област Кърджали, където къщите и апартаментите се увеличават с 3,5 хил., или с 4,7% и достигат 78 хил.

В градовете на редица други области също има стабилен ръст на жилищата, като например в областите Търговище (+3,2%), Пазарджик (+3,1%), Благоевград (+2,5%), Добрич (+2,4%), Велико Търново (+2,3%), Стара Загора (+2,3%), Сливен (+2,1%), Русе (+2%) и Хасково (+2%). В повечето села в тези области има по-малък ръст на обитаемите къщи и в резултат общият ръст на жилищата в областта е по-малък. Спад на броя на жилищата за период от 10 години има само в селата в областите Бургас (-0,5%) и Разград (-0,2%).

По отношение на районите в страната най-голямо увеличение на жилищата има край морето и в София, докато в северната част на страната новото строителство е значително по-малко. В Северозападния район жилищата в градовете се увеличават само с 1,1% за 10 години, а в селата остават почти без промяна. В Северния централен район апартаментите и къщите в градовете нарастват с 1,7%, а в селата - с 0,4%. В останалата част от страната строят повече нови домове. Причината за това е, че повечето инвестиции са насочени в София, Южна България и край морето, което кара много хора да се местят към тези райони и в резултат нараства търсенето на имоти.

През последните години се възражда и интересът към селските къщи. Много хора с финансови възможности освен градския дом искат да имат и къща, където да бъдат на спокойствие със семейството си.

Общият брой на къщите и апартаментите с шест и повече стаи за последните 10 години е нараснал с близо 3,5 хил., или с 2%, показват данните на НСИ. Големите къщи в селата са се увеличили с 1,4 хил. Но в градовете увеличението на големите жилища е още по-голямо - с повече от 2 хил. Явно много от тези просторни жилища не са къщи, а апартаменти. Само в София големите къщи и апартаменти с шест и повече стаи са над 10,9 хил.

Тристайните са най-много

 

Площта се увеличи със 7,8 млн. кв. м

При всички има повишение

 

На второ място по площ на наличните апартаменти и къщи е област Пловдив със 17,7 млн. кв. м.

Общата полезна площ на жилищата в страната е нараснала с над 7,8 млн. кв. м, или с 4% за последните 10 години и надминава 198 млн. кв. м, показват данните на НСИ. Увеличението на площта е по-голямо от ръста на общия броя на жилищата. Явно хората търсят все по-големи апартаменти, където да се чувстват комфортно.

Увеличават се всички типове жилища - както тези с една или две, така и тези с повече стаи. Най-голям е ръстът на двустайните - с над 40 хил. броя за период от 10 години, или с 3,2%. Тристайните се увеличават с повече от 33 хил. броя, или с 2,6%. Но все ще тристайните жилища (1,333 млн.) са повече от двустайните (1,312 млн.).

В София общата полезна площ на наличните жилища за последните 10 години се увеличава с 2,8% и достига 43,3 млн. кв. м. Това представлява ръст на полезната площ на жилищата в столицата с 1,19 млн. кв. м.

На второ място по площ на наличните апартаменти и къщи е област Пловдив със 17,7 млн. кв. м. На следващите места с много близки резултати са областите Бургас (15,96 млн. кв. м) и Варна (16,1 млн. кв. м). Челната петица се допълва от област Стара Загора с 8,4 млн. кв. м обща полезната площ на наличните жилища.

В област Варна, която е на първо място по активно строителство, за период от 10 години полезната площ на жилищата е нараснала с 1,717 млн. кв. м, или с 11,9% В област Бургас, която е на второ място по строителство, за същия период полезната площ на жилищата се е увеличила с 1,63 млн. кв. м, или с 11,3%. На трето място по ръст на площта на домовете е столицата. Четвъртата позиция е за Пловдив с 694 хил. кв. м допълнителна жилищна площ за 10 години и ръст от 4,1%.

Челната петица се допълва от Кърджали с увеличение на полезната площ на къщите и апартаментите с 318 хил. кв. м.
Площта на наличните домове нараства с над 100 хил. кв. м за последните 10 години и в областите Стара Загора, Велико Търново, София-област, Благоевград, Русе, Добрич, Сливен, Хасково и Пазарджик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти