Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Жилищните заеми нарастват най-бързо БНБ предприе мерки за забавяне на бързото увеличение на кредитите

Жилищните кредити нараснаха с 14,4% за година.

Жилищните заеми нарастват най-бързо. В рамките на годите отпуснатите кредити за покупка на дом са се увеличили с 14,4%, или с 1,34 млрд. лв. и към края на ноември достигат 10,64 млрд. лв., сочат данните на БНБ.

Основната причина за това е нарастващият интерес на хората към покупката на имоти в условията на рекордно ниски лихви по кредитите. В имоти инвестират не само хора, които имат в брой цялата необходима сума за покупката на жилище. Дори човек да има само част от цената на апартамента, често взима останалите средства на кредит при изходна лихва и така пак инвестира в недвижим имот.

Потребителските заеми на домакинствата също бързо се увеличават. За година те нарастват с 10,9% и достигат 11,316 млрд. лв. Затова от БНБ предприеха нови мерки за забавяне на бързото увеличение на кредитите.

В петък Управителният съвет на БНБ повиши нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към отпусканите заеми в страната на 1,5% за първото тримесечие на 2021 г. Това означава, че банките ще заделят повече резерви за всеки отпуснат кредит. В момента буферът е 0,5%, а от 1 април 2020 г. ще нарасне на 1%.

Продължителното запазване на ниски лихви би могло да доведе до значително увеличение на задлъжнялостта, което да направи качеството на активите, доходността и капиталовата позиция на банките по-чувствителни в случаи на евентуални неблагоприятни изменения в икономическата среда, мотивират решението си от БНБ. Повишаването на антицикличния буфер има за цел да засили устойчивостта на банковия сектор към такива ситуации.

Хората взимат доста повече заеми от бизнеса и спестяват повече. За година кредитите за домакинствата са нараснали с 9,5%, или с над 2 млрд. лв. А фирмените заеми се увеличават с 5,4%, или с 1,78 млрд. лв. Депозитите на домакинствата за година са нараснали с 4,2 млрд. лв., а влоговете на фирмите се увеличават с 2,6 млрд. лв.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.