Жилищните заеми нарастват най-бързо

Жилищните кредити нараснаха с 14,4% за година.

БНБ предприе мерки за забавяне на бързото увеличение на кредитите

Жилищните заеми нарастват най-бързо. В рамките на годите отпуснатите кредити за покупка на дом са се увеличили с 14,4%, или с 1,34 млрд. лв. и към края на ноември достигат 10,64 млрд. лв., сочат данните на БНБ.

Основната причина за това е нарастващият интерес на хората към покупката на имоти в условията на рекордно ниски лихви по кредитите. В имоти инвестират не само хора, които имат в брой цялата необходима сума за покупката на жилище. Дори човек да има само част от цената на апартамента, често взима останалите средства на кредит при изходна лихва и така пак инвестира в недвижим имот.

Потребителските заеми на домакинствата също бързо се увеличават. За година те нарастват с 10,9% и достигат 11,316 млрд. лв. Затова от БНБ предприеха нови мерки за забавяне на бързото увеличение на кредитите.

В петък Управителният съвет на БНБ повиши нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към отпусканите заеми в страната на 1,5% за първото тримесечие на 2021 г. Това означава, че банките ще заделят повече резерви за всеки отпуснат кредит. В момента буферът е 0,5%, а от 1 април 2020 г. ще нарасне на 1%.

Продължителното запазване на ниски лихви би могло да доведе до значително увеличение на задлъжнялостта, което да направи качеството на активите, доходността и капиталовата позиция на банките по-чувствителни в случаи на евентуални неблагоприятни изменения в икономическата среда, мотивират решението си от БНБ. Повишаването на антицикличния буфер има за цел да засили устойчивостта на банковия сектор към такива ситуации.

Хората взимат доста повече заеми от бизнеса и спестяват повече. За година кредитите за домакинствата са нараснали с 9,5%, или с над 2 млрд. лв. А фирмените заеми се увеличават с 5,4%, или с 1,78 млрд. лв. Депозитите на домакинствата за година са нараснали с 4,2 млрд. лв., а влоговете на фирмите се увеличават с 2,6 млрд. лв.

Коментари

Задължително поле