Жилищните заеми рекордно евтини

През месец май отпуснатите жилищни кредити са с над 31% повече спрямо същия месец на миналата година.

Отпускат кредити за апартаменти при лихва от 2,51 на сто

Предоставените през месец май средства за покупка на имоти нараснаха с над 31%

Жилищните заеми рекордно евтини

По-високи лихви по влоговете в евро

Банките отпускат рекордно евтини жилищни кредити, показват данните на БНБ. През месец май средният размер на лихвите по отпуснатите нови заеми на домакинствата за покупка на къщи и апартаменти е 2,51%. Това е намаление с 0,09% спрямо същия месец на миналата година, а спрямо предходния месец има незначително увеличение.

Но по-точният измерител за цената на кредитите е годишният процент на разходите (ГПР), в който освен лихвата влизат и всички такси на банката по отпускане на заемите. През месец май средният размер на ГПР по жилищните кредити е 2,8%.

Цената на ипотечните заеми не е била по-ниска от месец октомври 2022 г. насам. Спрямо месец май миналата година цената на жилищните кредити е намаляла с 0,07%. Това показва, че сега е изключително изгодно да бъдат купувани имоти с банкови кредити, коментират брокери и финансисти.

Данните на БНБ показват, че домакинствата се възползват от изгодните условия по заемите. През месец май общият размер на отпуснатите нови жилищни кредити е 786,7 млн. лв. Това е ръст с 31,5% спрямо същия месец на миналата година.

За разлика от жилищните кредити, които са по-евтини спрямо миналата година, при потребителските заеми има минимално увеличение на ГПР. През май цената на отпуснатите нови потребителски кредити за домакинствата е 9,67%, което е с 0,5% повече спрямо същия месец на миналата година. Голяма част от тези заеми също са свързани с дома - предназначени са за ремонти или за покупка на мебели и домакински уреди.

Лихвите по новите депозити на граждани в евро през месец май нарастват както спрямо същия месец на миналата година, така и спрямо предходния месец и достигат средно 1,41%. Това показва, че хората все по-често избират банки с по-високи лихви за спестяванията си в евро. При левовите депозити ситуацията е малко по-различна - средната лихва по новите левови депозити е само 0,76%, или наполовина по-ниска от тази по евровите влогове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси