Жилищните кредити най-желани в кризата

Ръст на бизнес заемите през октомври

Отпуснатите средства за покупка на имоти са нараснали с 11,9% за година

Жилищните кредити нарастват най-бързо по време на кризата през последните месеци. В края на октомври общият размер на отпуснатите от банките заеми на домакинствата за покупка на имоти е 11,768 млрд. лв. Това е ръст с 1,25 млрд. лв., или с 11,9% за година, обявиха от БНБ.

Напоследък желанието на хората да се преместят в по-посторен и удобен апартамент нарасна, повиши се интересът и към селските къщи. Всичко това води до ръст на жилищните заеми.

Потребителските кредити за граждани също нарастват, но само с 5,9% за година. В края на октомври отпуснатите потребителски заеми от банките са на обща стойност 11,888 млрд. лв., което е увеличение с 662 млн. лв. за година.

Интересът на хората към жилищните заеми се вижда и от данните за последния месец. През октомври кредитите за покупка на имоти от граждани са нараснали със 134 млн. лв., а потребителските заеми – само с 82 млн. лв., показват данните на БНБ.

През октомври има голяма промяна на пазара. След като няколко месеца фирмите ограничаваха взимането на нови заеми, през октомври ситуацията се променя и общият размер на отпуснатите бизнес кредити нараства с 391 млн. лв. до 35,2 млрд. лв. През октомври фирмите са взели повече нови кредити от гражданите. В рамките на година обаче по-голяма роля за банковото кредитиране имат хората. Общият размер на заемите за домакинствата за година е нараснал с 1,67 млрд. лв., или със 7%, а бизнес кредитите се увеличават само със 765 млн. лв., или с 2,2%.

Хората спестиха 4,68 млрд. лв. за 12 месеца

Хората трупат и повече спестявания от фирмите. Депозитите на граждани за година са се увеличили с 4,68 млрд. лв. до 58,869 млрд. лв. Само през октомври домакинствата са спестили в банките 717 млн. лв. Депозитите на фирмите за година са се увеличили с 2,4 млрд. лв., а само през октомври дори намалват с 290 млн. лв.

Коментари

Задължително поле