Жители на Поликраище се разбунтуваха заради некачествено елзахранване

Над 100 жители на горнооряховското село Поликраище в понеделник са протестирали пред кметството заради некачественото електрозахранване. Абонатите на "Енерго Про"АД в едно от най- големите села в областта страдат от месеци заради токови удари по ел.мрежата, които съсипват хладилници, компютри, телевизори.

"Проблемът е от зимата, но през последните два месеца токовите удари зачестиха неимоверно. Прекъсването на тока трае по няколко секунди, но е достатъчно, за да порази електроуредите в домовете на хората. На мен ми изгоря агрегата на хладилника, а ремонтът ми струваше 200 лева. Изгоряха компютри в училището и читалището, десетки са повредените домакински уреди", сподели кметът на Поликраище Марин Тодоранов.

След като дълго време на националния телефон на енергийното дружество от Варна им отговаряли с "работим за разрешаването на проблема", на 19 юни управникът написал жалба до "Енерго Про" и изложил ситуацията. Оттам му отвърнали, че е писал до "Енерго Про- продажби", а не до "Енерго Про- мрежи". Тодоранов пуснал още една жалба до посочения адресат, но отговор не получил. Входирал сигнал и до Комисията за защита на потребителите, но оттам го контрирали, че казусът не е от тяхната компетенция. Написал жалба и до Комисията за енергийно и водно регулиране, но до момента няма обратен отговор.

"Така се принудихме да организираме протест, за да си осигурим гласност, да се чуе гласът ни", коментира Тодоров.

В Поликраище живеят по постоянен адрес около 2300 жители. Близо 700 от тях работят в чужбина. Това е едно от най- големите кметства в областта и по брой на населението почти настига Община Сухиндол.

Освен многобройните битови абонати, в селото работят и два сладкарски цеха, както и цех на шивашка фирма, която шие на ишлеме за Франция, Италия и Англия и чието оборудване е компютъризирано.

Коментари

Задължително поле