Жители на Сопот, Клисура и Карлово имали срещи и с майката и „роднините” на малкото мече

Жители на Сопот, Клисура, Карлово и околните села в подножието на Стара планина имали „близки срещи от третия вид” с майката и „роднините” на малкото мече, което на 6 юли направи почетна обиколка на стадион „Томи” край жк „Сарая” в родния град на Иван Вазов и бе заснето от 10-годишния Алекс, докато си играел с приятели на близката детска площадка. Тя се намира в близост до планината, откъдето малкото животинче е слязло, за да си осигури само следобедна медена закуска от кошерите в края на Сопот, без да чака на мама Мецана.

От нея пък са проревали собствениците на десетки кошери от Сопот, квартал „Сушица” в Карлово и най-вече в Клисура, където мечките, откакто са се събудили от зимен сън тази пролет най-често гастролират, твърдят местните хора. Кучетата първи усещали неканените гости от гората и силно лаели, като по този начин предупреждавали стопаните си, че наблизо се навърта див звяр и трябва да са нащрек. В Клисура дори смятат да свикат общоградско събрание и да мислят какви мерки да предприемат, за да се отърват от ставащите все по-агресивни хищници, които на всичкото отгоре били под закрилата на куп природозащитни организации и лично на френската киноактриса Бриджит Бардо и не можели да стрелят по тях, без да си навлекат проблеми със закона.

Потомци на Боримечката предлагат да извадят черешовите топчета и почнат да гърмят всеки ден с цел да уплашат мечките и спрат нападенията им над десетките пчелините, които били едва на 2-3 км от първите къщи в Клисура. Още по-сериозна била ситуацията в Карлово и Сопот, където мечки били виждани от местните жители край квартал „Сушица” и Аневското кале. Сърцето на младеж едва не се пръснало от страх, след като пред него изскочил огромен кафяв космат звяр, както си карал колелото по черен път край квартал „Анево” на Сопот преди няколко дни, твърдят местните хора. Близките на младия мъж дори се чудели дали да не му леят куршум срещу уплах. Хората от подбалканските селища се страхуват, че след като мечките плячкосат меда в кошерите, ще дойде ред на овцете и другите им домашни животни, които всеки ден извеждат на паша по ливадите и поляните на в подножието на Стара планина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони