Жп служители на делото "Хитрино": Стрелка N5 е била заключена

Окръжният съд в Шумен разпитва в петък жп служители в поредното заседание по делото "Хитрино" за адската катастрофа, отнела живота на 7 души и ранила 29. При повечето разпити внимание се отделя на положението на стрелките N1 и 5. Както "Труд" писа, според прокуратурата стрелките са били изправни, причина за катастрофата е високата скорост, с която е бил управляван влакът - 78 км/ч вместо допустими 40 км/ч.

Според експертиза, поръчана и платена от фирмата-превозвач "Булмаркет" обаче, неизправен железопътен път и отключена или счупена стрелка N5 е причина за дерайлирането. В петък началникът на жп. гарата в Хитрино Николай Петров каза, че стрелките са били изправни и заключени. Седмица по-късно, когато енергетици са поискали достъп до трасето, е видял запазения спорен участък.

Пред съда свидетелства и Радостин Ганев, доставчик на хляб в ранната утрин на 10 декември 2016 г. Адът се разразил пред очите му - видял цистерните сякаш идват върху него, после започнала да се стеле бяла пелена. Качил се в автомобила си и успял да избяга. По това време на разстояние от него, в района на Автогарата е бил Бедри, който пиел кафе, но той не успял да се спаси и погинал в изпепелената автоспирка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право