Забраниха гробището за домашни любимци във Варна

Вече ги погребват кой където свари-по полянки и горички

Здравните служби забраниха гробището за домашни любимци във Варна, което беше едно първите узаконени в страната и съществува от 15 години в траурния парк „Тополи”. Заповедта да се прекрати услугата на общинска фирма „Обреди” е на РЗИ. Несъвместимо е в близост до човешки тленни останки да се погребват и домашни любимци, съгласувахме забраната с „Ветеринарен контрол” към Агенцията за безопасност на храните", каза за „Труд" д –р Божанка Георгиева, шеф на здравната инспекция във Варна.

Тя уточни , че на „Обреди" е препоръчано да обособят друг парцел, но до момента искане за одобрението на такъв не е направен. Има много запитвания за погребения на домашни любимци, но отказваме заради забраната, обясниха от траурния парк. Във Варна няма свободни парцели нито за погребения на хора, нито за домашни любимци. За съжаление единствената алтернатива за починалите животинки е Екарисажът, коментираха от общинската фирма.

След забраната хората масово започнали да ги погребват кой където свари –по полянки и горички. В специалната обособена алея в „Тополи” са погребани до момента около 400 домашни любимци-най-много кучета и котки, но и таралежи, зайци и дори екзотични животинки като игуана, чинчила и др., припомни доскорошният управител на парка Тодор Генков.

Цялото погребение излизаше досега около 100 лева- за гроб-40 лв , за транспортиране -20 лв, за ковчег още 30-40 лева и за поставяне на отличителни траурни знаци с датата и смъртта на раждане-за 6 лв. Алеята на домашните любимци изобилства с масивни и луксозни паметници, някои вдигнати за по 1000 лв. и нагоре. Първото погребение е извършено през ноември 2002 г. на кучето Томи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България