Завишиха присъда и обезщетение за опит за убийство на братовчед

Двойно по-високо наказание - 4 години затвор, вместо 2 г., наложи Апелативен съд Варна на Бисер А./49 г./ за опит за убийство на братовчед му. Магистратите удвоиха и размера на обезщетението за нанесени неимуществени вреди от 10 на 20 000 лева. Решението частично отменя присъдата на Окръжен съд Шумен и признава подсъдимия за виновен, че на 11 август 2017 г. направил опит умишлено да умъртви свой роднина, а деянието е останало недовършено поради независещи от него причини. Само бързата медицинска намеса е предотвратила фатален изход.

Подсъдим и пострадал били първи братовчеди и съседи на ул."Янаки Вергиев" в град Нови пазар. Помежду им възникнал конфликт, след като взаимно се обвинили в лъжи. Фамилията на пострадалия заплашила тази на Бисер А., че ще ги изсели от махалата. Разприте се нажежавали с часове, в района се струпали множество хора и се стигнало до бой. Подсъдимият бил ударен, избягал и се завърнал със сатър. Пострадалият хвърлил камък по него и го уцелил по главата. Бисер А. му отвърнал с удар с брадвата също по главата. По-късно пристигналите униформени едва успели да изведат под плътен кордон подсъдимия и да го спасят от линч.

Апелативният съд изменя правната квалификация, че престъплението е извършено в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия. "Това, че е извършен опит за убийство се подкрепя от нанесения удар със значителна сила с острата част на посечно оръжие по жизнено важна област - главата. Опитът е довършен, но не са настъпили исканите от дееца последици, тъй като пострадалият е получил своевременна медицинска помощ, без която смъртта му би била неизбежна", категорична е втората инстанция. За съда отегчаващи са и предходни осъждания на подсъдимия.

Присъдата на Апелативен съд Варна подлежи на обжалване пред ВКС. Междувременно братовчедите вече не са съседи - семейството на Бисер А. продало къщата си и наистина се изселило другаде.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право