Заводът на "Локхийд Мартин" в Грийнвил, Южна Каролина, където ще се произвеждат изтребителите F-16 за България, е почти готов

Снимка: Архив

Новият завод на "Локхийд Мартин" в Грийнвил, Южна Каролина, в който ще бъде произвеждана бъдещата ескадрила изтребители F-16 Block 70 за България , е почти завършен, съобщиха от компанията производител. Заводът скоро ще започне производството на бойни самолети за Бахрейн, Словакия и други международни клиенти.

„С напредването на процеса по придобиване на F-16 Block 70 България може да бъде сигурна, че ще получи доказана и иновативна самолетна система, която в продължение на десетилетия ще може да допринася към оперативната съвместимост на НАТО”, каза Джим Робинсън, директор Международно бизнес развитие за F-16 в "Локхийд Мартин".

От компанията обясняват, че F-16 Block 70 има вградени технологии, разработени за петото поколение изтребители F-35 и F-22. Според тях тези изтребители са способно, ниско-рисково и ценово ефективно решение за нуждите на националната сигурност на България и НАТО.

„Това решение ще допринесе за националната сигурност на България и ще предостави дългосрочна възможност за развитие на българските военновъздушни сили. Компанията работи с правителствата на България и Съединените щати за очертаване на възможностите за намаляване на разходите в процеса на преговорите. В допълнение, "Локхийд Мартин" потвърждава ангажимента си за предоставяне на икономически и промишлени ползи за България. Придобиването на F-16 Block 70 ще донесе реални ползи за страната, като подкрепи суверенитета, споделянето на технологии и подпомогне местната заетост”, пишат от американския производител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България