Завършват 109 хил. кв. м нови офиси в София

Общият обем офиси клас А и В в столицата надхвърля 2 млн. кв. м.

В централната градска част офертите за пространства клас А са около 15 евро/кв. м

През втората половина на 2020 г. се очаква да бъдат завършени близо 109 хил. кв. м нови офис площи, пише в доклад на консултантска компания на пазара на имоти. Към средата на годината в процес на изграждане са били около 380 хил. кв. м, а общият обем офиси клас А и В в столицата надхвърля 2 млн. кв. м. Въпреки че много хора продължават да работят от дома си, има активно търсене на офиси.

Още към средата на годината договори за наем бяха подписани за около 20% от площите, планирани за завършване през 2020 г. И през второто тримесечие доминираха подновяванията на изтичащи договори. В общия обем на сключени сделки за наем на офиси с най-голям дял от 42% са тези с цел подновяване на съществуващ договор, следват ги сделките за релокация (27%), отдаване на площи на етап “в строеж” (15%), разширяване на офис пространства в текуща или нова локация (11%), преотдаване на вече наети площи (3%) и нови компании за пазара (2%), показват данни на друга консултантска компания. От януари до юли наетите площи в София са общо 55 582 кв. м.

Близо половината фирми нямат намерение да наемат повече хора през следващите месеци, показва изследване на агенция за кадри. Същевременно обаче фирмите се стремят да предоставят добри условия за работа на служителите си. Чрез работа на част от екипа у дома редица компании осигуряват повече пространство на служителите в офиса в настоящата епидемиологична обстановка, без да се налага да наемат по-големи помещения. Осигуряването на по-голямо пространство на всеки служител в офиса ще стане още по-актуално през предстоящите студени месеци, когато няма да може прозорците постоянно да бъдат отворени.

През второто тримесечие нямаше завършени по-големи проекти в София, а свободните площи се запазват на около 10,6%. Към момента повечето проекти в строеж се изпълняват по план, посочват консултантите. “За момента не наблюдаваме осезаемо забавяне на започнатите проекти. При повечето строителните работи вървят по график”, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор в консултантската компания.
Наемите на офиси остават стабилни. В София офертните стойности за Клас А офиси в централната градска част са около 15 евро/кв. м и 12-14 евро/кв. м за главните булеварди.

Доходността от първокласни офис площи се задържа около 7,5% без перспективи за сериозни колебания през следващите месеци. Поради ограничените възможности за пътуване и огледи в чужбина, инвестиционният пазар не показва висока активност, но предлагането на качествени проекти може да доведе до сделки през следващите тримесечия.

Коментари

Задължително поле