Задържаният руския хакер мамил онлайн рекламодатели в САЩ

Снимка: Архив

Варненският окръжен съд го остави в ареста

38-годишният руснак с двойно гражданство, задържан във Варна по искане на властите в САЩ, ще стои в ареста до насрочване на производство по екстрадицията му, реши Варненският окръжен съд.

Пред магистратите Александър Ж. обясни, че от 8 г. е в България, като през последните четири живее постоянно у нас. Получил българско гражданство и си купил апартамент във Варна.

Въпреки че има постоянен адрес, съдът отказа да му наложи по-лека мярка за неотклонение заради опасността да заличи следи от престъпната си дейност или да продължи да я извършва.

В Ню Йорк руснакът е обвинен за компютърни измами за 7 млн. долара. Заедно със свои съучастници той подвеждал фирми да плащат за онлайн реклами, които всъщност не били показвани на реални потребители на интернет. Хакерите ползвали сложна техническа инфраструктура, чрез която имитирали потребители на мрежата, разглеждащи истински уебсайтове.

Групата поддържала компютърна мрежа, чиито сървъри били базирани в Далас, Тексас. Веществени доказателства за деянието, извършено от Александър Ж., са били търсени и при обиск в дома му във Варна по молба за правна помощ на Министерството на правосъдието на САЩ, стана ясно на заседанието. Определението за задържане под стража на хакера за срок до 60 дни може да се обжалва пред Апелативния съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право