Задържаха религиозен водач и помощници от сектата "Църква на Последния завет"

Руските сили за сигурност задържаха известен религиозен водач и негови помощници от сектата "Църква на Последния завет". Според обвиненията, действията им систематично са влошавали здравето на техните последователи.

Той е мистик. До разпадането на Съветския съюз е работил като шлосер, художник и милиционер. През 91-ва усеща силна нужда да се превърне в Учител, оттегля се в отдалечен район на Южен Сибир и основава "Църквата на Последния завет". Проповядва борба срещу егоизма, себичността и прекомерната гордост. Последователите му го наричат Висарион, а някои виждат в него преродения Христос.

Режимът в общността търпи критики през годините - най-вече заради притеснителната загуба на тегло и разклатеното здраве на някои от членовете й.

Сега руските служби решиха, че разполагат с достатъчно данни, за да задържат Тороп и двама негови помощници.

"Те са се възползвали от религиозните си дейности, като са придобивали пари от гражданите и са прибягвали до психологическа принуда. В резултат на този натиск здравето на някои от последователите на религиозната организация се е влошило сериозно", заяви Светлана Петренко, говорител на Комитета по разследване, информира БНТ. При доказване на повдигнатите обвинения, задържаните могат да получат наказание до 12 години затвор.

Коментари

Задължително поле