Законът на Джонсън мина първи Рубикон

След преминаване през законодателните фази в Камарата на лордовете, проектът на Джонсън (вдясно) може да се превърне в закон.

С вот в Камарата на общините в Лондон

Очакванията за бунт сред торите се множат

Бившият лидер Хейг предупреди да не се нарушават международните закони

Със 340 гласа “за” срещу 263 „ против” или мнозинство от 77 гласа в понеделник вечерта британските депутати дадоха ход на така наречения Проектозакон за вътрешния пазар на британското правителство, който предвижда промени на части от подписаното Споразумение за Брекзит, предадоха световните агенции.
Двама депутати от управляващата Консервативна партия гласуваха против, а 30 се въздържаха, на фона на очакван бунт в техните редици, тъй като мнозина смятат, че законодателният акт е в нарушение на международните норми.

В коментар за “Дейли Телеграф” в понеделник бившият лидер на торите Уилям Хейг предупреди да не се нарушават международните закони, защото това ще бъде сериозна грешка във външната политика.
В обсъжданията преди гласуването министрите настояваха, че проектозаконът е необходим, за да бъде защитена Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, ако се провалят преговорите за бъдещите търговски отношения с ЕС.

Критиците обаче, сред които видни членове на Консервативната партия, предупредиха за рисковете, които носи нарушаването на международното право. Назряващият бунт в редиците на торите се очаква да се прояви по-сериозно в следващите фази на законодателния процес, който включва детайлно разглеждане на проектозакона по комисии, гласуване на трето четене в Камарата на общините, след което ще бъде изпратен в Камарата на лордовете, където консерваторите нямат мнозинство.

Само в случай че проектозаконът мине успешно през същите фази и в Камарата на лордовете, той може да получи одобрението на кралицата и да се превърне в закон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа