На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Испания прати военен кораб в Лампедуза, за да ескортира съд с мигранти

Сирийската армия блокира турски наблюдателен пункт

Роман Безяк: „Лудогорец“ е фаворит, но „Марибор“ не е за отписване

ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря по 93 тона боклуци на денонощие

Русия показа най-новия си разузнавателен дрон (ВИДЕО) „Алтиус-У“ се управлява чрез спътников канал

Орлин Павлов в дует с Михаела Филева Записват песен към филма „Завръщане”

Хеликоптер се разби в Гърция, загинаха трима души

Сълзотворен газ, палки и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Турция

Предлагат разредена белина като лекарство-чудо

Беларускиня с дебют в каяка за България

Меркел: Търсим решение за ирландската граница, без преразглеждане на споразумението за Брекзит

Втора клада под „Струма” готова да лумне всеки момент Планина от пластмаси продължава да е струпана на метри от обгорелите колони

Бундесбанк: Разликата между „старите” и „новите” членки на ЕС намалява

Закриват ли държавата

 

Има в науката две определения за държавата, които се считат за най-популярни. Според първото държавата – това е съвкупност от институции, чиято основна задача е охраняване на правовия ред. А според второто – държавата е въплъщение на закона в обществото.

Ако тези определения са реални – а експертите по международно право не се съмняват в това – то ние тия дни определено имаме основание да запитаме: Закриват ли държавата България?

Сериозно ли е основанието? И още как.

Политически беглец, потърсил спасение и убежище у нас, е хвърлен от българската полиция в ръцете на преследвачите му от военния режим на Ердоган. Това е станало – обърнете внимание! – след като българският съд на две инстанции е отказал екстрадицията му, поискана от турските власти. И като са грубо погазени при това основни правни принципи, императивни норми на българското и европейското законодателство, Конституцията и приети от страната ни международни актове.

Ако не бяха медиите в Турция, може би нямаше и да узнаем, че 43-годишният Абдуллах Бююк е предаден през Капъ куле от софийски ченгета на аскера от Анкара, където скоро връщат смъртното наказание и така е предопределена съдбата му – гибел или доживотна килия по обвинение в предателство. Нямаше и да подозираме даже, че МВР, което издържаме от данъците си, е извършило действия незаконни и неморални, поставящи под въпрос човещината и добродетелите на нашия народ.

Преувеличаваме ли? Не, перифразираме решението на съдиите, които съгласно чл. 7 от закона за екстрадицията отказаха през пролетта да върнат на турците бизнесмена, разследван за „връзки с терористичната организация на Фетхуллах Гюлен“. Екстрадицията е отказана, тъй като има достатъчно данни, че тя цели гонение и наказание за политически убеждения, а пък липсват гаранции, че обвиненията ще бъдат разгледани в справедлив съдебен процес. Преразказваме освен това чл. 44 от Закона за чужденците в Република България според който чужд гражданин не се експулсира в държава, в която са застрашени животът и свободата му и в която той е изложен на изтезание, преследване, нечовешко и унизително отношение.

След опита за преврат в Турция преди месец външният министър Мевлют Чавушоглу заяви: „ В България има един предател, избягал там по-рано. Ще искаме да ни го предадат, ще пратим за целта делегация“.

Говори се, че „делегацията“ се състояла от Сюлейман Гюкче и гардовете му и била приета в Банкя, но като не сме я видели, не знаем дали е вярно…

Тъй или инак, шефът на дирекция „Миграция“ издал със забележителна решителност заповед за принудително отвеждане до границата на Боююк затова, че „не напуснал страната до изтичане на разрешения за престоя му срок“. Кой ти гледа, че тази мярка подлежи на съдебен контрол! Подложеният на гонението не е обжалвал заповедта в административния съд. И да е искал, не е могъл. Според жизнерадостния разказ на зам.главния секретар на МВР Бююк се разкарвал из „Младост“, когато го срещнал полицейски патрул – най-случайно, поискал му паспорта, намерил го за нередовен и дори за миг не се поколебал, а го натирил моментално по етапен ред навън: А`лаа ъс`марладък! Хос`ча ка`лън!

Юристи коментират, че старанието на анонимния патрулиращ е в нарушение на чл. 33 от закона, който гласи: „Не се допуска предаване на лице чрез трансфер, изгонване, предаване на държавната граница или друг начин, който прикрива екстрадиция“. Но кой ги слуша? Те допълват, че в правовите държави прогонването на чужденци, превишили престоя си, не става автоматично, а трае месеци и години и то след като им се връчи покана за доброволно напускане.

Обаче ние сме в България и тук е друго.

Тук тепърва ще се види дали някой ще оспори скандалната заповед за предаване съгласно чл. 16 от АПК. И дали прокуратурата например ще образува дело за длъжностно престъпление срещу известен извършител, или ще надникне бегло в ченгеджийското задкулисие и ще сбърчи нос – там, както винаги, нещо понамирисва…

При всички случаи правосъдната ни реформа няма да продължи. Премиерът вече обяви, че е приключила. Случаят с Бююк доказва, че резултатът й е… удивителен! Остава само Борисов да прати свой човек в при Ердоган в сарая му, след което някое заптие да дотича до Капитан Андреево – и то незабавно! – и да предаде на нашите мотористи Фарук Бекташ – оня, дето прегази с мерцедеса си приятелите им край Драгоман.

П.С.: „Вceкoй poб oт кaкъвтo пoл, вяpa и нapoднocт дa бъдe, cвoбoдeн cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcкa тepитopия.“ Това гласи чл. 61 от Търновската конституция, приета през 1879 година. Но държавата тогава се е създавала, а не се е закривала.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (17)

 1. Треторазрядна крадлива мутра без капка ум в главата си е назначен от подлите кравари да управлява България. Бойко мършата може само едно нещо кадърно, да краде, да краде и пак да краде. За друго бойко мършата не става, но подлите кравари и ционисти се гаврят с българския народ без да предполагат, че един ден ще ги накараме да си платят.

  1. Заркова, ама ти си 100%-ва фурнаджийска лопата. В тая статия вярваш в „справедливия“ български съд, а в по-долно (пробно) то си словоблудство, се опитваш да се „предложиш“ на широката публика, като обясняваш, че същия тоя съд е продажен !!! Курвенска работа ! Нали , Заркова !!!

 2. Заркова, а ти готова ли си да храниш 3 000 000 мигранти ? А за тахаруш готова ли си ?
  А ще водиш ли внучето си на басейн ?………… Ако това е цената всеки разумен държавник би я платил. Останалото е празнодумие платено от Платежна мрежа.

 3. Петрофф, подкрепям те напълно, някой наистина мисли с рамките на старите си очила.

 4. Нужно е да се мисли Държавнически, а не журналистически. Международни конвенции колкото щеш, но България е отдавна и е вечна.

 5. И Боко , и пионката му Бъчварова са обикновени подли , неискрени слуги на чужди интереси , не слуги на България /както е по конституция / . Всички герберасти , реформасти , „патриоти“ от ПФ , Кунева /вицепремиер/ и т.н. – от управляващото мнозинство са със синини по гърдите от хвалбите им , че са защитници на демократичните ценности . А горните коментатори „Дамяна“ и „petroff“, от които „petroff“ е утвърден трол , много пъти защитавал същите ценности – оправдават беззаконието с предаването на Бююк в Турция на почти сигурна смърт . Защо трябва да се страхуваме от Турция или от която и да е друга държава – нали сме в НАТО и ЕС , нали най-силната държава – САЩ са „our big brother“ ? Все риторични въпроси !

  1. Тъпако, flint от Продажна Мрежа,
   Трол е майка ти ! Оня грозната циганка, дето всеки ден ти изкарва дозата на околовръстното !!!
   КАПИШ ?

  2. А дали трябва да се страхуваме от Турция е добре да попиташ НАТОвския Кипър !!!
   Или поне да прочетеш ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО.
   ТЪПАНАР !!!

 6. Аман от „атакаджийски“ тъпанари и всякакви платени русофилски патриотари !

  1. Аман от кравари и толераст-либерали !

 7. „държавата е въплъщение на закона в обществото“ Съгласен съм,но в Бългерията държавата е кът.Няма я. Затова хората си правят каквото си наумят.Законът е врата в морето,пардонъ,у полето.Управниците си назначават роднините и приятелите на сладки службички, и майката си е е –ло тука!Накрая присъди за престъпниците или няма,или са условни.Какво да обяснявам повече?

 8. То държава няма, какво закриване, г-жа Заркова?

 9. Държавата това е Той. Какъвто е Той, такава е и държавата. Той пуска, Той спира, Той дава парите, Той командва всичко и всички с копчетата на телефона си. Мислехме, че преди 89 г. режимът бил авторитарен. Боже, каква наивност! Тогавашният авторитаризъм ряпа да яде, пред сегашното еднолично управление. Поне да бяхме случили на образован и компетентен, но ако беше такъв, нямаше да си вярва, че Той бил (цитат от Негово Банкянско величие): „Аз съм най-големият експерт в държавата и то по всички въпроси“. Е, как да искаме от такъв човек да се допитва до други експерти, да спазва законите. Законът, това е Той. Не е най-лошото, че Той вярва в това. Лошото е, че има 10-на процента наивни, прости хора, които вярват в същото.Прост народ-слаба държава. И даже-никаква държава!

 10. АЛЛААХ!!!!Трябваше с тоз муслим да се предадът на Османия и Ваню Костов-Рома,Прециндента ни и още два-три влака подобни дисиденти.Поне в Османия ще ги оправят.

 11. Чета тук някакви дебати и какво виждам
  Ми май трябва да ходя на очен лекар да си сменя очилата
  Единият бил Трол
  Другият незнам си какъв
  Е аз казвам че какъвто са ни сложили /не избрали/ такъв ще ни управлява
  И сами виждате че една фалирала държава /САЩ/
  В последните си издихания прави всичко възможно да потопи една велика България / която е вярно на последно място по всички показатели/
  Извади Англия от евросъюза
  Ограби всички арабски държави /просто им взе активите в злато и пари и постави послушни управляващи/
  Разпали войните в името на собственното си великолепие
  Ето това е драги ми читателю англосаксонскоеврейската мафия

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.