Дневен хороскоп на Алена за събота, 23.11.2019

На 23 ноември 2019 да почерпят

Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

Четири часа остана блокиран пътят София-Варна след тежката катастрофа

Заличават първата партия на Марешки (ОБЗОР)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Прокуратурата подхваща и втората му формация „Воля“

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд искова молба за прекратяване на първата партия на Веселин Марешки – “Национално движение свобода и демокрация” (НДСД), обявиха от държавното обвинение.

За разпускането на партия НДСД от СГП посочват три мотива: не е пререгистрирана съгласно изискванията на закона през 2005 г., не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния си орган повече от 5 години и не е участвала повече от 5 години в избори.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни пред “Труд”, че продължава проверката по законността и на втората партия на бизнесмена – “Либерален алианс”, прекръстена на “Воля”. “Проверката продължава, това е само първият резултат от нея, за който има безспорни доказателства”, обясни Арнаудова.

Прокуратурата се зае с двете партии на бизнесмена по сигнал на ЦИК, подаден след запитване на “Труд”. Разследване на вестника показа, че Марешки е председател на две партии едновременно, като втората е учредена още преди съдът да откаже окончателно пререгистрация на първата.

“Труд” разкри, че десетки едни и същи хора са подписали декларации като учредители и на двете партии, което е грубо нарушение на редица закони. Десетки от останалите декларации пък са попълнени със сходни почерци. По закон тези документи трябва да се попълнят и подпишат собственоръчно.

Ако бъде установено, че законните учредители на “Воля” са по-малко от 500, това ще е основание за искане да бъде прекратена и тази партия. Ако “Воля” бъде заличена, парламентарната й група ще бъде разпусната и всички нейни членове ще станат независими, прогнозираха експерти.

Няколко от депутатите на Марешки са двупартийци. Прокуратурата би могла да поиска от Конституционния съд (КС) касиране на избора им. Какви са възможните сценарии за такова дело в КС не е ясно, защото случаят е безпрецедентен.

“Нека приключат проверките и тогава ще коментираме всичко това”, обясни Румяна Арнаудова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.