Заложни къщи стават златарски магазини

Внасят чисто нови бижута, но ги продават без сертификат

Заложните къщи се превръщат в златарски магазини. Те доставят злато от съседни държави като Турция и след това го продават, но без да дават сертификат за качество, какъвто задължително издават златарските ателиета. Това заяви пред “Труд” председателят на Съюза на златарите Димитър Алексиев.

Сертификатът е документ, който показва какво е съотношението на ценните метали в състава на златните изделия, както и дали има примеси и в какво количество. Както и точния грамаж на бижуто, което избирате да носите или да подарите на близък до вас човек. Според Алексиев, покупката от златарско ателие гарантира и, че няма да бъдете измамен. Най-често недобросъвестни търговци предлагат кухи бижута и лъжат с грамажа на пръстени и колиета, стана ясно от думите му. Освен това е възможно да се предлага злато с примеси. Най-често се прибавя повече от допустимото количество никел в бижутата, които се продават като бяло злато. Именно затова е препоръчително да купувате накити само със сертификат, който доказва качеството им, обясни Алексиев.

Според него няма как да се купи качествено обработено златно изделие от 14 карата на цена под 85-90 лв. за грам, а при по-голямо количество стойността пада до 80 лв. за грам. Причината е, че изкупната цена на едро на златото в момента е около 40-45 лв. за грам. След това в цената на изделието се прибавя изработката, а често тя е много по-сложна и трудна при малките и фини бижута. Освен това в ценообразуването се включват разходите за наем, персонал, охрана, както и факта, че златото не е бързо конвертируема стока и често минават месеци и дори години преди направеното бижу да бъде продадено.

На пазара в момента се търсят предимно златни бижута на цена до 200-300 лв., каза Алексиев. Това са пръстени, обеци и синджири с тегло до 2-3 грама, обясни той. Дори брачните халки в момента се правят олекотени, за да са по-евтини и достъпни. Причината според експерта е недоброто финансово състояние на населението. Нашият бизнес е лакмус за икономиката, защото когато хората имат пари, винаги решават да инвестират поне част от тях в злато, категоричен е експертът. При бума на ваканционния имотен пазар преди години, руснаците купували бижута от златарските ателиета по морето. Тези клиенти обаче вече не са на пазара, обясни Алексиев.

С еднодневни екскурзии

Абитуриентите рискуват с ниски цени от Турция

Абитуриентите, които преди бяха сред основните клиенти на родните златарски ателиета, вече не са фактор на този пазар. Причините за това са няколко. На първо място, не всички семейства инвестират в ценния метал заради недоброто си финансово състояние. Освен това се организират еднодневни турове до Турция с цел купуване на злато, обясни председателят на Съюза на златарите Димитър Алексиев. В този случай обаче младежите рискуват, защото има вероятност да си купят бижута с примеси или да ги измамят с теглото и каратите, обясни експертът. Така накрая закупеното излиза по-скъпо. Организаторите на екскурзията обикновено имат договор с едно единствено ателие при съседите и включилите се в тура са ограничени при избора си.

Коментари

Задължително поле