Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Нелегалната фабрика за цигари в Карнобат е печелела по 1,5 млн. лв. седмично

Делото е образувано преди около 2 месеца. Тогава в медиите беше публикувана информация, че ГДБОП и спецпрокуратурата намериха фабрика за незаконно производство на цигари в Карнобат.

Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев за  акцията на специализираната прокуратура в офиси на „ВИНПРОМ КАРНОБАТ“ ООД, „СИС ИНДУСТРИЙС“ ООД и „ТОПАЗ МЕЛ“ ООД  в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.

Фабриката беше с изключително модерно оборудване, с печалба 1,5 млн. лв. на седмица по цени на черния пазар, по държавните цени е 6 млн. лв. седмично. Работниците са довеждани от Армения и не са пускани да излизат, имали са спални помещения и всички удобства, обясни Гешев.

Сградата е собственост на сина на кмета на Карнобат, дадена е под наем на фиктивна фирма, разказа още той.

Постарахме се да развием информацията, за да стигнем до реалните собственици на фабриката. В утрешния ден се надявам да повдигнем обвинения и да дадем повече информация. Има задържани над 10 лица, съобщи Иван Гешев.

Той отрече да има връзка между акцията и разследването срещу Ветко Арабаджиев.

Както „Труд“ писа, нелегална фабрика за цигари в Карнобат изнасяла продукцията си основно зад граница. Запознати с разследването разкриха, че произвежданата марка е “Капитал”. Най-големият пазар за контрабандната стока бил Турция, но се проверява дали тирове не са изнасяли тютюневите ментета и за Западна Европа. Малка част от производство оставала в България. Себестойността на кутия била 50 стотинки, а в ромските махали в Бургаско се продавали по три лева. Не е изключено обаче да са се фалшифицирали и български марки. Във фабриката работели 100 човека на три смени. “Труд” научи, че освен любимата марка на всички нелегални производители “Capital”, ГДБОП са открили и други марки като “Gold Mount”, “Roseman”, “Fast”, “Jackpot”, “Fortuna blue”, “Flipper”, “Fortuna” и други. Полицията е взела и заготовки за кутии, филтри и опаковъчно фолио.

Проучване на правителството и тютюневите компании, което се прави на всеки три месеца, показа, че “Капитал” са едни от най-пушените нелегални цигари у нас. Тя е любимата марка и на производителите, които искат да правят нелегални цигари, тъй като реално нямат собственик. Бившата мандра е собственост на сегашния кмет на Карнобат Георги Димитров. Преди години купил помещенията, но след избирането му за градоначалник е прехвърлил собствеността на сина си – Иван Димитров. Той започнал производство на пелети, но се отказал и отдал сградата под наем. Пред “Труд” кметът на Карнобат заяви, че няма нищо да коментира, тъй като помещението е дадено под наем и няма той нищо общо със случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право