Зам.-министър уговарял как да спести 700 хил. лв. неустойка на изпълнител на проекта за Ларгото на София

Това показват записи на разговори, изнесени от Елена Йончева

Фирма изпълнител на втория и третия етап от проекта за Ларгото на София е имала закъснение от 33 дни, за което е трябвало да дължи около 700 хил. лв. неустойка. През 2016 г. като заместник-министър на културата Боил Банов дал инструкции в министерството и на строителя как документи да бъдат подправени и неустойката да не бъде поискана - "намираме две по 15-16 дни, в които няма строителни книжа и пускаме акт 10".

Това обяви депутатът от БСП Елена Йончева на пресконференция в централата на партията, в която изнесе записи на разговори на Банов, министър на културата в настоящото правителство. Те били направени от служител на министерството, който заедно със свои колеги бил вкаран в незаконна схема и решили по този начин да се защитят. Записите били предоставени на БСП чак сега.

Проблемът е, че тази неустойка не можем да си я съберем с години, обяснява Банов в един от записаните разговори. От БСП казаха, че не разполагат с данни каква е мотивацията на тогавашния зам.-министър.

Удивителното в разговора е с каква лекота зам.-министърът, сега министър, уговаря ощетяващи държавата схеми, заяви Йончева, кръщавайки случая аферата "Ало, Банов съм". Тя напомни, че проектът е финансиран с европейски средства по оперативна програма "Регионално развитие", управляващ орган на която е МРРБ.

От БСП ще подадат днес сигнали за случая в прокуратурата и в ОЛАФ.

В разговорите се споменава и името Мечкунов. В Министерството на културата като главен експерт работи архитект Иван Мечкунов и от БСП потвърдиха, че става дума за него. Той отишъл в Испания за сметка на фирмата и в разговорите се казва, че се е продал за една екскурзия.

Инвеститор в проекта "Античен културно комуникационен комплекс "Сердика" беше Министерството на културата. Изпълнител беше ДЗЗД „Антична Сердика", в което влизаха „Пътища и мостове“ ЕООД, „Реставрация“ ЕАД, „Пътстрой-Варна“ ЕООД и „Финанс груп 2013“ ЕООД.

В началото на 2017 г. министерството подаде искова молба за 754 000 лв. неустойка от изпълнителя. Тя обаче не е за същия случай, а за други нарушения, за които има доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България