Западни експерти искат да запазят паметника на Бузлуджа

Неправителствена организация призовава българските власти да спасят монумента

Сочен е за архитектурен успех на XX век

Западни експерти се обявиха за запазване на паметника на Бузлуджа като обект на културното наследства, съобщава Агенция Франс Прес (АФП). Неправителствената организация “Европа Ностра” призовава българските власти да спасят определяния от тях “шедьовър на архитектурата, инженерството и изкуството”. В публикация, озаглавена “Комунистическо архитектурно НЛО на Бузлуджа очарова ХХI век”, АФП разказва за паметника.

“Дълго време познат само на любителите на необичайния туризъм, привлечени от странността на мястото и останките от комунистически лозунги по стените му, НЛО-то вече е влязло в радара на международните специалисти в защитата на наследството”, отбелязва АФП.

НПО “Европа Ностра”, чийто експерти посетиха неотдавна Бузлуджа заедно с журналисти от АФП, класира паметника на Бузлуджа сред седемте най-застрашени културни забележителности в Европа.

“Това е част от европейското културно наследство”, смята британският архитект Греъм Бел.

“Със своя бруталистичен стил това е истински архитектурен успех на ХХ век. Този паметник е изключителен със своя размер и мощ”, смята Лоран Леви-Строс, бивш заместник-директор на отдела за опазване на културното наследство на ЮНЕСКО.

Коментари

Задължително поле