Западът изучава работата на руските разузнавателни служби от архивите на КГБ

Снимка: Pixabay

Западни организации изискват от Украйна архивни документи на Комитета за държавна сигурност (КГБ) на СССР за изследване на работата на руските разузнавателни служби. Това съобщи директорът на архива на Службата за безопасност на Украйна Андрей Когут в интервю за украинското издание Главком.

Когут каза, че руската ФСБ продължава да функционира според стандартите на съветското КГБ.

Според него чужди граждани и институции искат от Украйна архивна информация от съветско време.

„Те се интересуват от това как работи един типичен офицер от ФСБ. А документите на КГБ разказват за методиката на сегашния офицер от ФСБ, за това как работи. Самият Путин е работил в КГБ. А в Русия продължават да работят във ФСБ по образци на КГБ. За нашите партньори днес е важно да разбират методите си на работа“, каза Когут.

Според него това е важно както за разузнавателните служби на страните, с които Украйна тясно взаимодейства и които са идентифицирани като враждебни в документите на КГБ, така и за изследователите на съветското минало, методите за дезинформация, така наречените активни мерки, които Съветският съюз е извършвал, а както се твърди – и  Русия продължава.

Той смята, че въпреки факта, че руските разузнавателни служби използват такива модерни инструменти като социалните мрежи, техните „модели“ остават същите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят