Запазваме канала за комуникация с Русия (обзор)

Посланик Бойко Коцев се връща в Москва след Великден

Цветанов вярва на Великобритания, иска действия

България няма да гони руски дипломати, нито технически лица от посолството заради случая “Скрипал”. Посланикът ни в Русия Бойко Коцев, който бе извикан за консултации, се връща в Москва след Великден. Това обяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет. “На 8 април откриваме в Москва изложба на Светлин Русев и Коцев се прибира там”, каза още премиерът.

Той обясни, че причина за свикването на Съвета по сигурността е ескалиралото през последните дни напрежение, Борисов припомни, че още в Брюксел е съобщил каква е позицията на България и как ще действаме. “В НАТО също сме дали своя глас. Показали сме на практика своята пълна солидарност към Великобритания. Като председателстващи Европейския съвет, трябва да запазим канала за комуникация така, както направихме в една свръхнапрегната ситуация в нашия регион - с Турция. Трябва да направим същото и с Русия. Това влиза и в нашите задължения”, категоричен бе премиерът.

“Дори когато имаше Студена война, нещата бяха далеч по-кротки и спокойни с разделителни линии и със сфери на комуникацията. От месеци наред предупреждавам, че тази ескалация на напрежение ще продължи”, каза още премиерът. Той даде пример с Косово. “Неслучайно и в Косово продължават ескалациите. Продължава да се говори за действия, които ми напомнят времето от преди 20 години.”

Борисов обясни, че по време на заседанието на Съвета по сигурността посланик Бойко Коцев ги запознал с това, “което се говори в Москва”. “Чакаме повече доказателства, ако има такива. Към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломати от Руската федерация”, повтори Борисов.

Малко след изявлението на премиера шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отново обяви, че са необходими “действия като израз на солидарност с Великобритания, защото техните служби са най-добре подготвените” и той им има пълно доверие.

“Нямам никакво съмнение за това, което казва Великобритания. Да, няма действия, но при допълнителни доказателства може да има. Но аз смятам, че трябва да сме солидарни с евроатлантическата общност”, остана верен на позицията си Цветанов.

 

Бриго Аспарухов:

Истината ще изненада всички

02-10“Практиката да се ликвидират избягали агенти зад граница в разузнаването е от 30-те и 40-те години на миналия век и отдавна не е актуална”, твърди пред Бриго Аспарухов. Той бе категоричен, че не вярва Русия като държава, или руските спецслужби да имат нещо общо с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

“Реакцията на Европейския съюз бе уникално бърза. Всички обявиха, че вярват на Великобритания за участието на Москва в отравянето, без да има доказателства. А може да е всичко-семейна история, отмъщение на някого срещу бившия полковник от ГРУ”, заявява Аспарухов цитиран от Дир.бг.

Според него, случилото се със Скрипал преследва дълбоки политически и икономически цели. И в крайна сметка ситуацията е много странна-губещи са всички участници в конфликта, но и всички те са печеливши по един или друг начин.

“Вижте през какви перипетии премина информацията за случая. Първо беше отравяне в заведение, после на пейка, сега се говори за входната врата на жилището и вътре в самото жилище, това е много бърза смяна на ситуацията”, каза още Бриго Аспарухов. Той бе категоричен, че истината, когато излезе, ще изненада всички.

 

Правителствената пресслужба пусна опровержение

Скандал с интервю на Томислав Дончев пред Ройтерс

По темата “Скрипал” няма консенсус

]Дончев твърди, че не само опозицията, но и част от управляващата коалиция настоява да се поддържат добри отношения с Русия.
Дончев твърди, че не само опозицията, но и част от управляващата коалиция настоява да се поддържат добри отношения с Русия.

“България, която има силно проруско лоби в правителството си, има нужда от повече време, за да реши дали да последва своите съюзници от ЕС и НАТО в гоненето на руски дипломати заради случая Скрипал”, Това признава вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за агенция Ройтерс по повод солидарността на страната ни с позицията на Великобритания по случая “Скрипал”.

“Политическата ситуация в България е такава, че подобни решения трябва да се вземат на базата на консенсус”, казва Дончев и посочва, че според част от управляващата коалиция и по-голямата част от опозицията трябва да се поддържат добри отношения с Русия.

Вицепремиерът е категоричен, че в момента по темата Скрипал “за добро или лошо, няма такъв консенсус”.

Няколко часа след появата на интервюто от правителствената пресслужба пуснаха опровержение. “Посланията за обвързаност на правителството с други държави са интерпретация на медията и не следва да бъдат обвързани с официалната позиция на кабинета, изказана след днешното заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет”, пише в съобщението.

 

 

Скрипал и дъщеря му бяха намерени в безсъзнание на 4 март

Отровената Юлия се подобрява, вече говори, храни се и пие

]Юлия Скрипал
Юлия Скрипал

Състоянието на отровената дъщеря на бившия двоен агент Сергей Скрипал - Юлия, бързо се подобрява, тя вече се храни и пие. Това съобщиха британски медии, позовавайки се на източници от болницата, в която са настанени Юлия и баща й.

Ден по-рано пък бе съобщено, че дъщерята вече е в съзнание и може да говори. МВнР в Лондон уведомило руското посолство за подобреното здраве на Юлия, която е руска гражданка, макар че официални представители на Москва досега не са допускани до нея.

Състоянието на Сергей Скрипал обаче остава критично.

Двамата бяха открити в безсъзнание на пейка в Солсбъри на 4 март. Седмица по-късно британските власти обявиха, че те са били отровени със силно токсичното химическо вещество “Новичок”, разработено в СССР (виж графиката горе), и заключиха, че “много вероятно” Русия стои зад атаката.

 

29 държави експулсираха 145 руснаци

Москва с огледален отговор

Москва отвърна огледално на изгонването на руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по случая “Скрипал”. Днес в руското МВнР бяха извикани посланиците на страните, “предприели неприятелски действия срещу Русия”, на които бяха връчени протестни ноти и им бяха съобщени ответните мерки. А те са изгонване на техни дипломати, в равен брой на експулсираните руснаци.

В МВнР не бяха повикани представители на страните, които само са извикали за консултации посланиците си в Москва, като България.

Ден по-рано Москва обяви изгонването на 60 американски дипломати (колкото експулсираха и САЩ) и закриването на US консулството в Санкт Петербург.

От 26 март общо 29 страни експулсираха 145 руски дипломати, а НАТО - 10.

Коментари

Задължително поле