Заплатата в банковата ни сметка за секунди

При онлайн пазаруване и плащане с банкова карта стоките ще може да бъдат изпращани веднага след получаване на парите.

Въвеждат незабавни плащания за суми до 100 хил. лв.

Нови правила влизат в сила до края на годината

Улесняват онлайн търговията

Хората ще получават заплатите в банковите си сметки само 10 секунди, след като преводът на парите бъде нареден от счетоводството на фирмата. Европейската комисия има за цел до края на 2021 г. да бъдат въведени незабавни плащания във всички страни от ЕС. Това стана ясно от изказване на Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководител на управление “Банково”, по време на видеоконференцията “Fintech Summit”.

Незабавните плащания ще повишат сигурността и доверието в бизнес отношенията, обясни подуправителят на БНБ. Те ще улеснят онлайн търговията като ще дадат възможност при плащане с банкова карта изпращането на стоката да стане веднага след получаване на парите.

В България проектът за незабавни плащания в левове е в напреднал етап. Той е разработен от оператора на платежната система за малки плащания - “Борика” АД, със съдействието на БНБ като оператор на националната система за сетълмент в реално време РИНГС. Наскоро бяха въведени необходимите промени в правната рамка и в платежните системи. Актуализиран беше лицензът на “Борика” АД, позволяващ платежната система да обработва незабавни плащания в размер до 100 хил. лв.

Незабавни плащания ще могат да се извършват 24 часа на ден, като срокът за влизане на парите в банковата сметка на получателя ще бъде до 10 секунди след извършване на онлайн нареждане на превода. Предвижда се всички банки да могат да получават незабавни плащания до април 2023 г.

Ако хора и представители на фирми наредят плащане с хартиена бележка в офис на банка, парите също ще пристигат много по-бързо при получателя - в рамките на един час. За целта вече се работи за въвеждане на пакетни клиентски преводи в лева. Тези преводи ще бъдат изпращани в пакет от банката на наредителя и ще бъдат обработвани незабавно, а не както е в момента - три пъти на ден. Предвижда се банките в България да преминат към новия начин за преводи на пари до края на 2021 г.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси