Запор за 200 милиона лева имущество на Прокопиеви по искане на комисията за конфискация

Иво Прокопиев Снимка: Цветан Томчев

Наложен е запор по бъдещ иск върху имущество на Иво Прокопиев и съпругата му Галя Прокопиева за 199 051 065 лв. вследствие на обоснованото предположение, че имуществото е придобито незаконно, обяви председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев. Запорът по искане на КОНПИ е наложен от Бургаския окръжен съд на 21 ноември.

150 736 000 лв. от общата сума на запора са средства, получени от продажбата на “Каолин”. Комисията се е върнала до 1999 г. и е установила множество нарушения при приватизацията на дружеството. Затова КОНПИ счита, че парите от продажбата са придобити по незаконен път.

Останалата част от сумата е за 32% от луксозна къща на Прокопиев в Созопол, вноски и дивиденти от фирмите “Алфа финанс холдинг” АД, “Солар про холдинг” АД и “Алфа енерджи холдинг” ЕАД и дарения на фондация “Граждански медии”.

Четирима юристи и седем икономисти са работили по проверката от януари. През това време от КОНПИ смятат, че е изтекла информация, защото Прокопиев започнал да закрива свои офшорки в Кипър.

Имаше натиск над комисията чрез медийни публикации. В редица интервюта проверяваното лице с множествено манипулативни твърдения се опита да наложи натиск, посочи Пламен Георгиев.

Като физическо лице несъответствието за Иво Прокопиев е за 14 милиона лева, като от комисията са изследвали движенията по банкови сметки.

Той има три месеца да докаже, че имуществото е придобито със законни доходи.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Аз си мислех, че е богат, 10, 15 или 20 милиона, ама 200 милиона са сериозна сума. Като това е известната сума…. колко ли още са в банки в Швейцария, Островите и другите такива кътчета на планетата. Не е истина.. А хората ровят по кофите и няма какво да ядат..

  2. Малко му е на тоя антибългарин пропагандиращ ционистки либерализъм чрез подопечните му медии!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.