Започват планови инспекции на гръцкия остров Миконос

Инспектори по градско планиране, екологични и финансови инспектори пристигнаха на Миконос през последните няколко дни, за да проверят големи предприятия, включително места за забавление, ресторанти, плажни барове и хотели с оглед на началото на туристическия сезон, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

Инспекторите ще одитират и добре известни фирми на острова, които бяха в центъра на вниманието миналата година, търсейки градски, екологични и финансови нарушения.

Миналото лято смесен екип извърши обширни проверки в три кариери, в бившата баритна мина (тя е затворена от средата на 80-те) и в кариерите в районите Агрилия и Скайламбела. И на трите места е констатиран незаконен добив от компанията Oikodomiki Mykonou SA. Проверка е извършена и на друго място, превърнато от същата фирма в сметище за отпадъци от строителни работи.

Екипите за инспекция бяха създадени през март 2023 г. след бруталното нападение срещу археолог от Цикладския ефорат. Първите ешелони посетиха острова през април и регистрираха незаконни дейности в 13 известни плажни бара и ресторанта. Това беше последвано от приключването на одитните доклади – първите два се отнасяха до Principote в Panormos и част от Nammos на плажа Psarou и установиха значителни незаконни градоустройствени планове. Двете компании обжалваха пред ЦГС и съдилищата с искане за спиране на изпълнението на решението за глоба и събаряне, но всички възражения бяха отхвърлени.

Впоследствие, на 9 май, Министерството на околната среда поиска от община Миконос да спре дейността на двата бизнеса, което беше изпълнено благодарение на присъствието на апелативния прокурор на Егейско море Одисей Цорбацоглу.

Последваха други одити на известни фирми на острова, като Lohan и Solymar в Кало Ливади, Pasaji в Орнос, Alemagou във Фтелия и други. Всички побързаха да се съобразят незабавно, без да подават възражения, и сами унищожиха незаконните действия в рамките на няколко дни, за да избегнат затварянето, докато Nammos последва примера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят