Започва проверка за смъртта на абитуриента от Велико Търново

Прокурорите в старата столица си направиха отвод, ВКП възлага разследването на друга прокуратура

Започва проверка за смъртта на 19-годишния абитуриент от Велико Търново. Разследването стартира след писмена жалба на адвокат Иван Денев-баща на починалия в областната болница в старата столица младеж. Жалбата на почернения родител е от 10 август. Разследването обаче няма да се наблюдава от великотърновски прокурори ,защото всички са си направили отводи от случая. Причината е, че зам.-апелативният прокурор Емил Денев е чичо на бащата, а съпругата на магистрата е главна медицинска сестра в МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов“.

По тази причина главният прокурор Иван Гешев е определил с разследването да се заеме прокуратурата в София. Към този момент е образувана предварителна полицейска проверка. Не е ясно дали по нея ще работи полицията във Велико Търново.

Към момента са иззети всички писмени сведения от болницата – графици на лекари, дежурства, епикризи и всичко друго, което касае започващото разследване.Предварителната проверка е образувано по чл. 123 ал. 1 от НК за немарливост или незнание при изпълнение на служебни задължения при престоя на 19-годишния Христо в болницата, където е починал.  Момчето е лекувано от COVID-19 18 дни и е издъхнало в реанимация на 31 юли. По повод на трагедията адвокат  Иван Денев публично заяви, че смята, че при лечението на сина му са допуснати нередности. От  епикризата, с която "Труд" разполага, става ясно, че момчето е лекувано със 7 антибиотика, прилаган е и препаратът РоАктемра за ревматоиден артрит и автоимунни заболявания, който е в трета фаза на клинични изпитвания в няколко мултинационални центрове за лечение на COVID 19. Изпитванията са във фаза 3.

След изнесените в медиите факти започна и проверка на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ в болницата във Велико Търново по настояване на директорът д-р Стефан Филев.  

Междувременно началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в болницата д-р Сибила Маринова сезира Изпълнителна агенция “Медицински надзор” с искане да бъде проверена цялостната й дейност като главен координатор по донорство за област Велико Търново.

Във вторник беше изпратено писмо от нейно име до изпълнителният директор на ИАМН Росен Иванов, с изходящ номер - 12-119/18.08.20г. от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

"Поводът за исканата проверка са спекулациите в медите и социалните мрежи във връзка с работата й на този пост.Проверката ще обхване периода от октомври 2015 г., когато Д-р Маринова поема поста главен координатор по донорство, до настоящия момент", се казва в прессъобщение от лечебницата във Велико Търново.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България