Старша акушерка от "Майчин дом" е първата ваксинирана с "Модерна" (ВИДЕО)

Започна имунизацията с ваксината срещу COVID-19, произведена от "Модерна". 

Първа доза от ваксината бе поставена у нас на старшата акушерка от централна реанимация на "Майчин дом" София Йорданова. Тя е началник и на отделението за лечение на болни от коронавирус.

В "Майчин дом" около 200 души са изявили желание да се ваксинират с препарата на "Модерна", като там в момента има общо 100 дози. Общо над 400 души от лечебното заведение са желаещите да получат ваксина срещу COVID-19.

"Чувствам се прекрасно, направих най-добрия избор за себе си. Нямам никакви притеснение, сложих филтър между себе си и заразата", заяви Йорданова след поставянето на ваксината. Тя препоръча на всички да последват нейния пример.

"Аз съм медицинско лице и съм наясно с последиците - оказа се, че няма такива. Надявам се населението да разбере това", каза още Йорданова.

Ваксината на "Модерна" е в две дози, които се поставят през 28 дни. Предимството е, че тя се съхранява далеч по-лесно от тази на "Пфайзер" и "Бионтех". Тя се извлича от многодозови флакони, които съдържат препарат за 10 души.

Пратка от ваксините на "Модерна" - 2400 дози, пристигна вчера у нас. Всички те ще бъдат разпределени в София. Но до края на месеца се чакат още 4000 дози, които ще бъдат насочени към РЗИ-тата в страната.

До момента в страната са се ваксинирали 17 038 души от първия етап на ваксинационния план, който обхваща медицински работници, фармацевти, стоматолози. Над 240 000 души са тези, които могат да се имунизират на този етап.

Подготвят се и списъците за втория етап - той е насочен към социални работници, хората в домовете за възрастни и учители.

https://www.facebook.com/297892706947605/videos/456111498742175/
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве