Заради кризата: Хората в ЕС спестяват рекордно

Хората ограничиха пазаруването, което води до намаляване на оборотите и проблеми в редица сектори.

Интересът към жилищата се запазва

Хората ограничиха пазаруването, което води до намаляване на оборотите и проблеми в редица сектори.
Хората трупат спестявания, а основната причина за това е несигурността. Домакинствата в еврозоната са спестили 16,9% от доходите си през първото тримесечие на годината, когато страните-членки на ЕС започнаха широко да въвеждат мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Това е абсолютен рекорд, като делъг на спестяванията от получените доходи е най-голям за всички времене, съобщиха от европейската статистическа служба Евростат. За предходното тримесечие спестяванията имаха дял от 12,7%.

По отношение на инвестициите на домакинствата, които се изразяват предимно в купуване на жилища, има минимален спад до 8,7% от доходите, при 9,1% за предходното тримесечие. Това показва, че интересът към покупката на жилища остава много висок. Но хората са свили редица други разходи и спестяват рекордни суми.
Според анализ на Европейската централна банка част от спестяванията са просто защото хората бяха ограничени да пътуват и да излизат навън. Но огромна част от спестяванията се дължат на несигурността за това какво предстои в икономиката. Именно това спестяване обаче води до намаляване на оборотите и удря сектори, които нямат нищо общо с туризъм и пътувания.

Коментари

Задължително поле