Заради позицията на Лондон ЕС може да отложи с година преговорите за Брекзит

Исканията на Тереза Мей за паралелно водене на преговорите за излизането на Великобритания от общността и нови търговски отношения ще доведат до сериозно забавяне на преговорния процес. Брюксел ще предупреди Мей, че даването на нов мандат на главния европейски преговарящ Мишел Барние ще отнеме още една година, което на практика ще остави само няколко месеца до крайния срок за напускане на общността през 2019 г, съобщава британският в. Гардиън.

Според високопоставени източници от ЕС властите в Лондон продължават да настояват за преговори за свободна търговия, преди да бъде обсъдено излизането им от общността, спазването на правата за свободно движение на хора и границата с Ирландия.

„Ако не приемат воденето на преговорите на фази, то тогава ще ни трябва година, за да изготвим нови преговорни насоки за Барние“, заяви европейски дипломат.

Досега Брюксел даде ясен сигнал, че няма намерение да промени позицията си около поетапното водене на преговорите, където първо трябва да бъде договорено излизането на Великобритания от общността и чак след това да се водят разговори за ново търговско споразумение между Лондон и Брюксел.

Официално преговорите за Брекзит трябва да започнат на 19 юни, докогато ще стане ясно и дали Мей е успял да си гарантира подкрепата на достатъчно депутати за своя политически дневен ред.

В петък британската Служба за излизане от Европейския съюз изпрати писмо до Брюксел, в което посочва, че правителството в Лондон е готова тази седмица да започнат предварителните разговори, както беше предвидено.

Въпреки това в Брюксел съществува известна доза скептицизъм за това дали правителството на Мей, чиято партия загуби мнозинството си в парламента на предсрочните избори миналата седмица, ще може да взима ефективни решения, пише „Гардиън“. Изданието допълва, че заплахата за отнемане на още една година от все по-намаляващата времева рамка на преговорите изразява именно това недоволство у европейските чиновници.

В същото време Тереза Мей е била запознавана предварително с позициите на 27-те страни членки на блока за Брекзит, дори преди те да са били представяни на някои високопоставени европейски служители, споделя източник от Брюксел. „Те имаха всичко, понякога преди високопоставени хора тук да разполагат с техните (на страните членки – бел. ред.) позиции“, посочва източникът, допълвайки, че премиерът е знаела „за последствията от преговорите от миналия септември“.

Коментари

Задължително поле