Заседанията на ООН стават изцяло видеоконферентни

ООН, Ню Йорк

Заседанията на комитетите на Общото събрание на ООН, както и следващите заседания на Съвета за сигурност, временно се връщат във видео формат. Това решение е взето поради случаи на COVID-19 сред служители на една от мисиите на ООН, съобщава ТАСС.

"След информация от секретариата за пет случая на инфекция в една от постоянните мисии, получихме препоръка от медицинската служба на ООН да отменим всички лични срещи в централата на ООН на 27 октомври, за да се проведе проучване на възможните контакти със заразени", се казва в прессъобщение на Председател на Общото събрание на ООН, пише  БГНЕС.

Както се съобщава в туитър от Постоянното представителство на Русия в ООН, което председателства Съвета за сигурност през октомври, срещата за Сирия, предвидена за четвъртък, също ще се проведе във видео формат. По-рано срещата беше планирана да се проведе в конферентната зала на Съвета за сигурност на ООН.

Дмитрий Полянски, първи заместник на постоянния представител на Русия в ООН, отбеляза в своя телеграм канал: „Засега е трудно да се каже колко дълго и колко сериозно е всичко това“. 

"В една постоянна мисия на държава-членка на Съвета за сигурност има цели пет заразени с COVID-19. Естествено, всички ние имахме тесен контакт, но с всички взети предпазни мерки и мерки за дистанциране. Ще видим колко ефективни са те", добави дипломатът. 

Централата на ООН в Ню Йорк премина към дистанционно управление през март, като срещите на живо започнаха да се възобновяват постепенно едва през юли.

Коментари

Задължително поле