Засилен интерес към осмото издание на уникалния фестивал за камерна музика “Arbanassi summer music“

Снимки: Община Велико Търново

Стотици зрители се очаква да се стекат  на  8,10 и 12 август в средновековната църква „Свети Архангели  Михаил и Гавраил“ във великотърновското  село Арбанаси за осмото издание на  престижния международен музикален проект.

Засилен интерес към осмото издание на уникалния фестивал за камерна музика “Arbanassi summer music“

.Arbanassi summer music е част от Европейската платформа „Европа за фестивалите, фестивалите – за Европа“ за втори пореден път. Кандидатстването е подготвено от Община Велико Търново, която е основен партньор в организирането на събитието.

Домакин на фестивала през тази година е Регионалния исторически музей /РИМ/ в старата столица.

„Нашата цел е да показваме не само нашето богато културно-историческо наследство, но и да организираме подобни събития, които се провеждат в неповторимата атмосфера на някой от музейните обекти“, обясни  директорът на РИМ Иван Църов.

Община Велико Търново се  включи като партньор малко след първоначалното организиране и съдейства за кандидатстването и получаването на възможност за включване в Европейската платформа „Европа за фестивалите, фестивалите – за Европа“ за 2015/2016 и 2017/2018 година.

Засилен интерес към осмото издание на уникалния фестивал за камерна музика “Arbanassi summer music“

Музикантите споделиха, че осмото издание на фестивала ще се отличава с богата жанрова палитра. Трите концертни вечери ще представят автори от бароковата музика до музикалният експресионизъм.

Във вдъхновяващата среда на средновековният храм ще звучат произведения на Йохан Себастиан Бах, Антонин Дворжак и Клод Дебюси.

За пръв път заедно с чуждестранните изпълнители ще свири българинът Александър Сомов, който е завършил музикалното си образование в Лондон и е свирил във филхармонията на Страсбург.

Изпълнителите благодариха на общината и на Регионален исторически музей за възможността да реализират този международен музикален проект и изразиха удовлетвореност, че камерните концерти са посещавани освен от компетентната публика от Велико Търново и от верни почитатели на този стил от страната и чужбина.

Вече се работи върху идеята следващото издание на фестивала през 2018-та година да бъде разширено и концертите да се провеждат и в други емблематични исторически места в и край Велико Търново.  Един от възможните обекти е крепостта  Трапезица.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.