Застраховка „живот“ и за COVID-19

Полицата струва между 2 лв. и 10 лв. за работодателите

Някои компании покриват цената на теста и лекарствата

Дават 7000 лв. при смърт

Между 10 лв. и 50 лв. на ден може да получат хората, които се разболеят от Covid-19 и им се наложи да влязат в болница, ако имат застраховка, покриваща този риск. Някои полици покриват разходите за лекарства и дори осигуряват онлайн контакт с психолог за заболелите, показа проверка на “Труд” сред офертите на застрахователните компании. Най-често това са здравни застраховки, които работодатели сключват за своите служители, а цената им е между 2 лв. и 10 лв. на човек на месец според рисковете, които покриват и сумите, които изплащат на болните.

Преобладаващата част от живозастрахователите и три компании от общо застраховане предлагат различни възможности за полици срещу Covid-19 на своите клиенти, показват резултатите от проучване на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) сред членовете є. Пет от животозастрахователните компании и една от общо застраховане са посочили в отговорите си, че за тях “ковид” не е изключен риск. Това означава, че той се третира като стандартна инфекция и е покрит по полици, предвиждащи обезщетения, свързани със заболяване. Размерът на обезщетенията и плащаната от клиентите цена зависят от условията по конкретната полица.

Други застрахователи посочват, че предлагат специални продукти с включено “ковид” покритие или такова може да се добави по желание на клиента.

Няколко компании в България предлагат рискови застраховки “Живот” и застраховки “Заболяване и злополука”, които покриват и риска Covid-19. Освен за за работодатели (групови застраховки), има оферти и за индивидуални клиенти. Груповите здравни застраховки обаче най-често са по-евтини от индивидуалните, защото рискът за застрахователите при тях е по-малък - ако в една фирма има например 100 души, рискът всички да се разболеят не е голям, защото повечето хора взимат мерки, за да се пазят от вируса. При индивидуалния клиент рискът по-трудно може да бъде оценен, защото компанията няма данни какви са социалните му контакти и колко често и къде общува с хора.

Няколко компании предлагат на работодателите застраховки, направени специално, за да покриват риска Codiv-19. При тях за сума между 2 лв. и 5 лв. на човек на месец компаниите плащат между 10 лв. и 50 лв. на ден, ако застрахованият влезе в болница заради Covid-19, показва проверка на “Труд” сред предлаганите от застрахователите условия. Парите обаче се дават за ограничен брой дни, които най-често са 10-11. Ако човек е в болнични и се лекува у дома, компаниите най-често дават еднократно сума между 500 лв. и 1000 лв. Ако работодател реши да похарчи повече пари за служителите си и даде по 10 лв. на човек на месец, и изплащаните обезщетения стават двойни - до 100 лв. на ден за престой в болница. Някои компании изплащат по-малки суми, ако човек е в болница, но няма нужда от интензивни грижи, а за други няма значение на какво лечение са подложени пациентите.

Някои компании покриват разходи за лечение и цената на положителния тест за Covid-19, но в определен размер - например до 200 лв. или до 250 лв. При такава опция в полиците клиентите трябва да вземат фактура за похарчените пари, за да им бъдат възстановени от застрахователя.

Предлаганите от застрахователите полици срещу Covid-19 покриват и риска “смърт”. Най-често при смърт на заболелия компанията ще изплати между 3000 лв. и 7000 лв. на наследниците му, като сумата отново зависи от цената на полицата, показа проучване на “Труд”. Има и оферти за покрития на трайно намалена или загубена работоспособност в резултат на заболяването.

“Тъй като отделните застрахователни оферти се различават, съветът ни към потребителите е при избор да проучат различните пазарни предложения, да се запознаят с покритите рискове, застрахователните суми и други условия по полицата. Така ще могат да направят информиран избор, съответстващ на личните им предпочитания и нужди”, посочват от Асоциацията на българските застрахователи.

Конкуренция на пазара

Предлагат полици за ученици

Застраховки срещу заразяване на децата с Covid-19 предлагат в редица училища в страната, разказаха читатели на “Труд”. Застраховката “Злополука за учащи се, деца и персонал в учебни и детски заведения” покрива разходите за лечение от вируса, но са включени и други рискове като например злополука на територията на училището, при организирани пътувания с класа и пътно-транспортни произшествия. Цената на застраховката за година е около 2,20-2,50 лв. на дете в зависимост от това кой клас е, като срещу нея застрахователят изплаща обезщетение до 1000 лв. Ако човек даде за полицата 4,40-5 лв., застрахователят ще носи отговорност до 2000 лв. Родителите могат да изберат и по-високо покритие със съответната по-висока цена - например 6,60-7,50 лв. за обезщетение до 3000 лв. и т. н.

Покриват разходи за транспорт

Плащат при провалено пътуване

Обезщетение, ако не ви качат на самолет

Няколко компании на пазара предлагат специални застраховки, които покриват риска Covid-19 при пътуване в чужбина. Става въпрос за компании, които предлагат застраховки “Помощ при пътуване в чужбина” и “Отмяна на пътуване”, в които този риск специално е включен.

Първият вид застраховка покрива медицинските разходи, свързани с диагностицирането и лечението от Covid-19 в чужбина. Максималните обезщетения зависят от желанието на клиента и може да варират между 2000 евро и 100 000 евро. По втория вид се изплаща обезщетение според условията по полицата, например - при отмяна на пътуването поради карантина, домашно лечение или хоспитализация в резултат на заболяване от Covid-19 и други. Възможно е полицата да покрие цената на самолетния билет, ако превозвачът откаже да ви качи на борда, защото имате температура.

Такива полици обаче предлагат само няколко компании на пазара. В повечето полици “Помощ при пътуване” разходите за лечение от Covid-19 в чужбина не са включени. Затова при избор на компания трябва да прецените къде ще пътувате, за колко време и какви рискове искате да бъдат покрити.

Коментари

Задължително поле