Застраховки не покриват страха от коронавируса

Туроператори искат да бъде въведена нова застраховка, при която да връщат пари без значение от причината за отказ от пътуване. Снимка: Пламен Стоименов

Връщат пари за предплатен тур при смърт, болест и уволнение

От бранша искат нови полици за отмяна на ваканцията без причина

Туристическите застраховки “Отмяна на пътуване” не покриват риска от притеснения заради коронавируса. Това са категорични брокери на полици и туроператори. Рисковете, при които могат да ви върнат пари за неосъществено пътуване, са записани в полиците. Сред тях са сериозни болести, които не са хронични, смърт в семейството, уволнение или призоваване за съдебен заседател. В тези случаи, ако имате застраховка “Отмяна на пътуване”, ви връщат 100% от платените средства.

За да не загубят пари за ваканции много хора, които се страхуват от коронавируса и не искат да пътуват, прибягват до хитрини като взимат фалшиви болнични. Да докажат дали болничният е истински е работа на застрахователите, тъй като реално туристическите фирми не връщат пари, а клиентите ги чакат от застрахователите, обясниха експерти.

Застраховката “Отмяна на пътуване” се прави до три дни след подписване на договора за туристическо пътуване и не може да бъде сключена със задна дата, обясниха туроператори.

Заради страха от разпространение на коронавируса част от хората предпочитат да се откажат от планирани пътувания, дори с риск да изгубят цялата сума, а други презаписват ваканцията си за по-късна дата през май или юни. Не са малко и тези клиенти, които предпочитат сега да резервират пътуване, като разчитат на освободени места и по-ниски цени.

За да са защитени агенциите и техните клиенти при нови катаклизми като епидемии, природни стихии или военни конфликти, от туристическия бизнес настояват и у нас да бъде въведена застраховката “Отмяна на пътуване без причина”, която се предлага в Европа и САЩ. Тези полици са много по-скъпи от обичайните за отмяна на пътувани и при нежелание на туриста да отиде на планираната почивка, той получава обратно между 50 и 75 на сто от предплатените пари, според условията на договора.

Коментари

Задължително поле