Захариева за обвиненията в шпионаж към България: Учудени сме от тези твърдения и категорично ги отричаме

„Това е поредното нелепо и невярно обвинение от сръбския депутат към България. Аз не виждам български разузнавач да вербува сръбски висши офицери, а друга държава. Нека не прехвърлят от болната на здравата глава. Вчера излязохме с изявление, че няма нищо вярно в тези твърдения. България винаги е подкрепяла и подпомагала Сърбия. Учудени сме от тези твърдения и категорично ги отричаме”. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред Нова тв относно отправеното обвинение от председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун.

„В никакъв случай тези нелепи обвинения не отговарят на добрия дух и приятелство, което има между двете държави”, каза още тя.

По думите й обвиненията по никакъв начин не подпомагат за двустарнните отношения между двете държави. „Надявам се това да е мнение на конкретния депутат, а не на висшето ръководство и на президента Вучич. Надявам се това да не е официална сръбска позиция. До момента не съм чувала да е такава”, каза още тя.

Относно темата за шпионския скандал у нас и това, че Русия не отговори реципрочно на изгонването на един дипломат и недопускането на друг у нас, тя коментира: „Това говори, че доказателствата, които нашите служби са събрали за наистина абсолютно недопустима дейност в никакъв случай не отговорят на двустранните отношения. Очевидно след като са направили оценка на фактите са решили да не реагират реципрочно. До момента нямаме такава реакция”.

Захариева заяви, че подкрепя изказването на премиера Бойко Борисов, че ако Македония иска да стане член на НАТО и ЕС, трябва да забрави антибългарската реторика. „Те искат да са част от едно семейство – ЕС, но трябва да оправят отношенията си със съседите. От години има антибългарска реторика. Имаше позитивно развитие през последните две години. Няма как да искаш да седнеш на една кръгла маса и да имаш открити двустранни въпроси със съседите си. Няма как ЕС да допусне да има нерешени въпроси преди членство на една държава”, коментира тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България