Захарова с критики към Гълъб Донев заради Паметника на Съветската армия

Снимка: Булфото
Паметникът на Съветската армия в София.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува служебния премиер Гълъб Донев заради Паметника на Съветската армия и го обвини в липса на политическа воля да каже "далеч ръцете". Позицията на Захарова бе разпространена от Руското посолство у нас.

Ето какво пише в поста, публикуван на български в страницата на Руското посолство във фейсбук:

"Ръководителят на настоящото техническо правителство на България призова за отлагане на решаването на толкова деликатен и спорен въпрос за следизборния период. Не наблюдаваме политическа воля да се каже "далеч ръцете" от паметниците на онези, които направиха възможен живота на сегашните поколения. Не става дума, дали този живот е комфортен, заможен, благополучен – въпросът не е в това. Става дума за самото съществуване на поколенията", коментира Захарова.

"Известно е, че тази дива инициатива идва от евроатлантиците, контролиращи столичния представителен орган. Очевидна е нейната връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори в България, с желанието на отделни групи, претендиращи за власт, да демонстрират способността си внимателно да улавят и незабавно да изпълняват очакванията на западните си партньори, които оказват съществено влияние върху вътрешнополитическите процеси в страната. Сега в политическа „разменна монета“ се превръщат паметниците на тези, които освобождаваха България", пише още в позицията ѝ.

Захарова похвали и хората, събрали се на жива верига около монумента, за да изразят несъгласието си той да бъде демонтиран.

"Виждаме в това отдаденост на традицията, тесни връзки между народите на нашите страни", коментира тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България