В края на февруари приключва изследването на сградата за нова детска болница

Осъдиха мъж за измами при продажба на жилище

Почина дългогодишен шеф на РПУ Слънчев бряг, топполицаят Стайко Манев

Строят автомагистрала по Е-79 от Видин до Монтана

Част от тавана на метростанция „Западен парк” падна (СНИМКИ) Няма пострадали хора

Поставиха 725 нови контейнери в половин Шумен

435 нови медици се дипломираха днес (СНИМКИ)

„Милан“ проучва Кирил Десподов

Потомка на търновски търговци направи ценно дарение на Историческия музей в Габрово Музеят получи мостра от плат, произвеждан от фабрика „Принц Кирил” АД

Мобилизация в Детското отделение на болницата в Горна Оряховица заради грипа

МРРБ започна проверка на обекта за дублиращо аварийно водоснабдяване в Хасково

Декларация от Национално сдружение на частните болници в България: И вие ли мислите така?

БДЖ пуска допълнителни места във влаковете за фестивала „Сурва“

Разследват смъртта на работник в пункт за скрап

Нено Димов: Нямаме притеснения, свързани с прогнозата за времето

Зачестяват измамите с фалшиви пари по празниците Най-често се засичат неистински двайсетолевки

Бум на фалшиви пари около празниците. Експертите предупреждават, че при голямото пазаруване по Коледа и Нова година има най-голям риск да се окажем с фалшиви банкноти в портфейла. Според БНБ най-често се засичат неистински двайсетолевки, предаде БТВ.

Централната банка започна с подмяна на левовете с нови по-защитени серии. Първо това ще се случи със столевката. За първите 9 месеца на годината са засечени седем фалшиви фалшиви банкноти от 100 лева.

В над 70% от случаите – фалшивите банкноти са от 20 лв. – спрени са над 400 банкноти. Валутните касиери споделят, че през декември и в летните месеци, рискът от фалшиви пари е най-голям.

Те допълват, че рядко хората знаят откъде са получили фалшификат.

Само преди два месеца беше разбита най-голямата печатница за фалшиви банкноти за последното десетилетие – в Слънчев бряг.

В следващите три години БНБ ще подмени всички банкноти с нови по-защитени серии. „Технологиите се развиват, това дава предимство, както на тези които искат да фалшифицират, така и възможности на тези, които правят истински пари, коментира Калин Христов, подуправител на БНБ.

От банковият сектор заявяват, че въпреки трудностите, се фалшифицират и монети. От БНБ съветват да разглеждаме монетите и банкнотите внимателно. Да не се концентрираме само върху един от защитните елементи. При съмнение – да сравним банкнотата с друга

И ако продължим да не сме сигурни да отидем да проверим парите в най-близката банка или обменно бюро.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Връщат ти в била, примерно две двайсетолевки. Ти вадиш лупата от джоба и почваш да ги проверяваш. Осъмнява те едната банкнота. Връщаш я на касиерката. тя я опипва както са я учили. върти я от двете страни. Даже я помирисва и ти я връща с „няма и нищо“. Ти си недоволен. Съвестта ти те кара да идеш до банката. Чакаш за реда си. След час ти идва реда. Касиерката е намръщена но я поставя под някакъв уред и отсича „съмнителна е“ – ни вака , ни така. Чудиш се какво да правиш. Тя те праща в Централна банака. Ти съвестно отиваш там. Чакаш пред цпециално гише близо два часа, защото няма никой в него. От съседно бездействащо гише ти съчустват за скапания вид. Питат какво чакате. Обясняваш. Казват ти “ ще потърсим колежката“. Ти питаш срамежливо „а не можете ли вие “ Те ти отговарят „не, работата е специфична“. Чакаш още половин час. Колежката идва. Взима банкнотата. Проверява и казва „много е сполучлива, като истинска, а може и истинска да е. Трябва да се консултирам. Елате утре за резултат“. Ти започваш да се дразниш и съжаляваш за съвестта си. И въпреки това на другия ден минаваш през същата процедура, за почти същото време за да ти кажат „ами може и да я ползвате, а ако ви откажат да я приемат елате да ви я подменим“. Не ви остава нищо друго освен да благодарите на автора на горната статия с една стародавна българска благословия по случай празниците, разбира се.

  2. Връщат ти в била, примерно две двайсетолевки. Ти вадиш лупата от джоба и почваш да ги проверяваш. Осъмнява те едната банкнота. Връщаш я на касиерката. тя я опипва както са я учили. върти я от двете страни. Даже я помирисва и ти я връща с „няма и нищо“. Ти си недоволен. Съвестта ти те кара да идеш до банката. Чакаш за реда си. След час ти идва реда. Касиерката е намръщена но я поставя под някакъв уред и отсича „съмнителна е“ – ни вака , ни така. Чудиш се какво да правиш. Тя те праща в Централна банка. Ти съвестно отиваш там. Чакаш пред специално гише близо два часа, защото няма никой в него. От съседно бездействащо гише ти съчустват за скапания вид. Питат какво чакате. Обясняваш. Казват ти “ ще потърсим колежката“. Ти питаш срамежливо „а не можете ли вие “ Те ти отговарят „не, работата е специфична“. Чакаш още половин час. Колежката идва. Взима банкнотата. Проверява и казва „много е сполучлива, като истинска, а може и истинска да е. Трябва да се консултирам. Елате утре за резултат“. Ти започваш да се дразниш и съжаляваш за съвестта си. И въпреки това на другия ден минаваш през същата процедура, за почти същото време за да ти кажат „ами може и да я ползвате, а ако ви откажат да я приемат елате да ви я подменим“. Не ви остава нищо друго освен да благодарите на автора на горната статия с една стародавна българска благословия по случай празниците, разбира се.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.