Пендаровски: Комисията за историческите въпроси между Северна Македония и България е в задънена улица

Висоцки – първият съветски мачо 39 години след смъртта на барда, той вече е безсмъртен

Слаба избирателна активност на парламентарните избори в Украйна

Първата победителка в “Гласът на България” Стелияна Христова и Християна Цветков пеят за търновци Концертът е в разгара на лятото

Два автомобила се сблъскаха край Търново

Хванаха двама българи крадци в Италия след преследване с хеликоптер

Бойко Борисов кръсти внуците си (СНИМКИ) Малките Бойко и Иван вече са християнчета, похвали се дядо им

Вечната история за принцеса Турандот и музиката на Пучини оживяха на Царевец

Пожар гори близо до Атина

С велосипед и четка шуменец подреди 32-ра излобжа

Идва времето на умните тоалетни Новости в банята: избор на музика и осветяване, самопочистване и смесители с гласови команди

Британският финансов министър ще подаде оставка ако Борис Джонсън стане премиер

Товарен автомобил със слама се запали и затвори за около час пътя за събора на Рожен

„Цар Лъв” пак ловува в кината Нова версия на анимационната класика

Рекорден трафик на „Капитан Андреево“, преминаването през границата отнема 2 часа

Защо Ердоган посегна и на Централната банка? Какъв е планът на турския президент

Срив на лирата

Турският президент уволни шефа на Централната банка, защото не му се подчиняваше. Това се отрази отрицателно на турската лира. А тя тъкмо бе започнала да се съвзема.

От година Турция се намира в дълбока икономическа и валутна криза. Девалвацията на турската лира, достигаща 30%, се отразява зле на населението – инфлацията води до ръст на хранителните продукти. Ситуацията изправя пред сериозни проблеми и турските фирми: днес еврото и доларът са 2 пъти по-скъпи, отколкото преди 3 г., а това оскъпява и вноските по чуждестранните кредити. Икономиката се срива, държавните дългове се увеличават, безработицата е висока.

Всичко това е опасно за турския президент. Икономическата криза силно накърни неговата популярност. Но той си намери изкупителна жертва: турската Централна банка. Ердоган и финансовият министър Берат Албайрак, който е негов зет, оказват от месеци натиск спрямо банката и настояват за намаляване на основния лихвен процент. Актуалната позиция на икономистите обаче е, че ниските лихви стимулират инфлацията. Ръководството на банката цели месеци устоя на натиска, задържайки водещата лихва на 24%. Ердоган и финансовият му министър се принудиха да поискат оставката на директора на банката Мурат Четинкая. И понеже той отказа да им се подчини, бе уволнен, а на мястото му бе назначен досегашният му заместник Мурат Уйсал.

„Многократно му казвахме, че лихвите трябва да бъдат намалени, за да падне инфлацията. Той не направи необходимото“, каза Ердоган.

Какъв е неговият план?

„Сериозната академична литература“ не приема твърдението, че по-ниският основен лихвен процент може да намали инфлацията, казва проф. Ердал Ялчън от университета в Констанц. Въпреки това, той може да си обясни решението на Ердоган: „Ако лихвите бъдат намалени, компаниите по-лесно ще взимат заеми и ще се сдобиват с евтини пари. По този начин потреблението – на заем – ще бъде стимулирано. Но само краткосрочно.“

От Дойче веле
(със съкращения)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.