Защо източногерманците вярват по-малко в демокрацията

68% от тях са скептично настроени

Причините са в биографиите на хората

Минаха почти 30 г., откакто хората в Източна Германия излязоха да демонстрират за демокрация. Според анкета на социологическия институт Аленсбах обаче, днес само 42% от източногерманците я смятат за най-добрата държавна форма. В западната част на страната така мислят 77%.

Не смятам - казва директорката на института Мартина Вайраух – че бившите граждани на ГДР не са си извлекли поука и още са привързани към диктатурата. Но трябва да имаме предвид какъв опит са натрупали по време на мирната революция и след нея в новите провинции. И какви промени трябваше да преживеят, без някой да ги пита. Катаклизмите са причината да са скептични. Демокрацията се основава на стабилни отношения, а в бившата ГДP такива не съществуват след промяната“.

В западна и изночна Германия оценяват различно и пазарната икономика. 48% от западногерманците смятат, че няма по-добра от нея, но само 30% източногерманци мислят така.

„Това е, защото последните 30 г. бяха много несигурни. Младите напускаха селата и никой не знаеше какво ще стане с тях, като затвори и последният магазин“, казва Вайраух. - 50 % от работните места в индустрията бяха изгубени. След 1990 г. почти никой не упражнява професията си отпреди промяната“.

Източногерманският произход още играе голяма роля. Това проличава в изборната борба. Според Байраух би било добре местните политици да насърчават самочувствието на източногерманците. Тя казва, че много от тях се чувстват „чужди в собствения си дом“. Меркел застава на тяхна страна. Пред Ди Цайт тя твърди, че разбира тяхната неудовлетвореност и признава, че „надеждите за уеднаквяване на условията за живот помръкнаха „. На много места, като в Баден-Вюртемберг и в Саксония-Анхалт има и съществена разлика във възнагражденията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения