10-те най-поръчвани питиета за 2019 година в цял свят

Джъстин Трюдо призова Иран да предаде черните кутии от сваления самолет на Франция

Томислав Дончев: 10-15 млрд. лв. са необходимите инвестиции във водния сектор

3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г.

Емил Димитров: Няма вредни емисии от изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Групата GRECO поздрави България за борбата с корупцията Страната ни е изпълнила общо 16 от 19 препоръки, отправени през 2015 година

Конър – милиардер на 35?

83-годишна жена почина след удар от кола в Разград

САЩ готвят нови санкции срещу Венецуела

Зеленски не прие оставката на премиера Гончарук

Протестит срещу пенсионната реформа затвори Лувъра

„Студена” източена с подпис на Димов от „Стомана” Синдикатите настоявали да не се спира водата на дружествата

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Министър Танева: 203 хиляди свине са евтанизирани у нас заради свинската чума

Деница Сачева: От 2009 г. досега са дадени над 500 млн. лв. за лични асистенти

Защо източногерманците вярват по-малко в демокрацията 68% от тях са скептично настроени

Причините са в биографиите на хората

Минаха почти 30 г., откакто хората в Източна Германия излязоха да демонстрират за демокрация. Според анкета на социологическия институт Аленсбах обаче, днес само 42% от източногерманците я смятат за най-добрата държавна форма. В западната част на страната така мислят 77%.

Не смятам – казва директорката на института Мартина Вайраух – че бившите граждани на ГДР не са си извлекли поука и още са привързани към диктатурата. Но трябва да имаме предвид какъв опит са натрупали по време на мирната революция и след нея в новите провинции. И какви промени трябваше да преживеят, без някой да ги пита. Катаклизмите са причината да са скептични. Демокрацията се основава на стабилни отношения, а в бившата ГДP такива не съществуват след промяната“.

В западна и изночна Германия оценяват различно и пазарната икономика. 48% от западногерманците смятат, че няма по-добра от нея, но само 30% източногерманци мислят така.

„Това е, защото последните 30 г. бяха много несигурни. Младите напускаха селата и никой не знаеше какво ще стане с тях, като затвори и последният магазин“, казва Вайраух. – 50 % от работните места в индустрията бяха изгубени. След 1990 г. почти никой не упражнява професията си отпреди промяната“.

Източногерманският произход още играе голяма роля. Това проличава в изборната борба. Според Байраух би било добре местните политици да насърчават самочувствието на източногерманците. Тя казва, че много от тях се чувстват „чужди в собствения си дом“. Меркел застава на тяхна страна. Пред Ди Цайт тя твърди, че разбира тяхната неудовлетвореност и признава, че „надеждите за уеднаквяване на условията за живот помръкнаха „. На много места, като в Баден-Вюртемберг и в Саксония-Анхалт има и съществена разлика във възнагражденията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Неспособно е тъпото но арогантно западно говедо да вдене колко е промито, ограничено и генетично сбъркано.
    Не е случайно, че меркел искаше да внесе милиони афроараби, за да подобрят тъпия му ген.

    1. Товят мозък е сбъркан, рускоизпражнение. Всичко около теб е измислено на запад и копирано от тихоокеанския Изток. Само бомбите и Новичока са руски. Много одеколон си пил днес.

  2. Разликата в мненията е понеже западногерманците са живели единствено в една система и няма как да знаят разликата освен от пропагандата и промивани мозъци. Докато източногерманците са живели в две различни системи и независимо коя пропаганда какво казва- те на собствения си гръб изпитват и и със собствения си живот могат да преценят коя е по-добра за мнозинството от хората.

  3. Прави са колегите по-горе, западните мозъци се оказаха доста повече промити от източните. Не беше за вярване, но се оказа факт!

  4. Стана така защото изтока един път беше излъган. Сега го лъжи запада. Но изтока вече е имунизиран за лъжи. Докато западналите Утрепки се връзват на глупостите за демокрация. Демокрация никога не е имало и няма да има до второто пришествие. До тогава са управлявали и ще управляват -парите. Думата демокрация е за наивници. За приспиване.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.